Na današnji dan 1873. izašao prvi broj novina „Primorac”

Na našem je području na današnji dan 1873. godine izašao prvi broj novina „Primorac” – novine su izlazile u Kraljevici, a tiskane suu “Primorskoj tiskari”. To su ujedno bile prve primorske novine pisane hrvatskim jezikom, a bavile su se politikom, gospodarstvom i pomorstvom.

O novinama je 2011. održan znanstveni kolokvij, a iduće je tiskan i njegov zbornik (Zbornik Kraljevice, 2012. godine) koji nudi vrijedne podatke o povijesti Primorja. Rijeka i riječke teme se često spominju na stranicama „Primorca”, dok se u zborniku iznose tek poneke informacije o izletima Riječana u Mletke i Rim. Važnije teme nisu obrađene, premda to nije bio slučaj u samim novinama.

Jedna od vijesti objavljena 17. svibnja 1874. jest ona o pomorskoj vladi u Rijeci koja je izdala naredbu da se boravišta brodovlasnika na krmama hrvatskih brodova moraju napisati na talijanskom jeziku i da se pod prijetnjom kazne moraju odstraniti hrvatski natpisi. U broju 44. iz 1874. godine stoji vijest o željezničkom prometnom činovniku Krunoslavu Joviću kojim su zaprijetili otkazom ako ne nauči mađarski.

U „Primorcu” je izašlo i više priloga o hrvatskoj gimnaziji u Rijeci. Autori nisu bili zadovoljni tadašnjom situacijom, pa se tako u jednom članku kritički osvrću na starije profesore koji se ne mogu prilagoditi modernoj, naprednoj znanosti. Iznosile su se kritike o talijanskom riječkom redarstvu koje se prema njima nepravedno obnašalo prema domaćem pučanstvu, a kritiziraju i hrvatsku stranku u Rijeci za koju smatraju kako se radi o pojedincima koji su razjedinjeni zbog različitih političkih i municipalnih nazora.

Druge riječke teme uključuju gradnju luke, željeznicu, riječke odvjetnike, epidemiju, ceste i ostalo.

Novine „Primorac” izlazile su do 1878. godine.

#Na današnji dan #NDD #novine #Primorac #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh