Pod Perunovim okriljem: U Galeriji Pasaž otvorena izložba Dalibora Laginje

U Galeriji Pasaž sve do 12. listopada moći ćete pogledati izložbu „Pod Perunovim okriljem“ jedinstvenog riječkog umjetnika Dalibora Laginje. Laginjin opus radova, fotografika kako ih sam autor naziva, nastalih istraživanjima likovnosti u digitalnim medijima s polazištem u fotografiji koje potom otiskuje na različite podloge i dodatno oslikava tradicionalnim slikarskim tehnikama, osvojile su ovaj maleni riječki galerijski prostor, kojim je obogaćena riječka izložbena ponuda. Osim za fotografiju, galerija je otvorena i za druge likovne natječaje.

Jolanda Todorović, Dalibor Laginja i Ivica Nikolac. Snimio Kristian Sirotich

– Pripremajući i postavljajući ovu izložbu došla sam do totalno lude spoznaje. Dalibor Laginja bio je čovjek koji je sudjelovao u stvaranju urbane scene ovoga grada pa mi je nekako sama od sebe u misao došla pjesma Zorana Predina. Kaže Predin: „Našli smo se tu, u raljama novih vremena. Ti već postaješ You, a mi banda starih kretena. Još se palimo na bonton, na savjest i solidarnost. Bolje prirodni balkon, nego plastična popularnost. Generacija stripova na hladnoj pivi. Sretni bez razloga još uvijek smo živi. Nekad smo imali osjećaj zaštićenosti duhom vremena u kojem je kreativnost jamčila i obećavala budućnost. Od tada se mnogo toga promijenilo, ali u radu Dalibora Laginje još uvijek prepoznajem unutrašnje energije, senzibilitete i poglede, istraživanje i traganje za novim još uvijek obilježava njegov rad, rekla je Jolanda Todorović, povjesničarka umjetnosti i kustosica izložbe „Pod Perunovim okriljem“.

Dalibora Laginju javnost poznaje kao svestranog autora koji je pored slikarstva svoje interese potvrdio i na glazbenoj sceni, Laginja je jedan od osnivača Publica i Molto Cortesea, a s venecijanskom alter rock grupom Death in Venice snimio je dva albuma. Poznat je i kao grafički dizajner, bio je autor omota antologijskog albuma Parafa i niza plakata namijenjenih riječkoj rock sceni, a mirovinu je dočekao kao scenograf HNK Ivana pl. Zajca s dvjestotinjak postavljenih kazališnih scenografija. Riječki put nastavio je u Veneciji u vrijeme postavangarde, njegov je rad prepoznat nakon što se vratio u Rijeku. Iza njega je stotinjak što samostalnih, što skupnih izložbi.

Detalj s izložbe Pod Perunovim okriljem. Snimio Kristian Sirotich

Perun je u slavenskoj mitologiji bio vladar svijeta živih, koji je s najviše grane promatrao sve oko sebe. Ime izložbe lako je povezati s Laginjinim radovima, jer veza s prirodom uporište je u njegovu cjelokupnom stvaralačkom opusu, pa tako i u radovima izloženim u Galeriji Pasaž.

– Kada se osvrnem na svoj cjelokupan rad, čovjek me nikad nije zanima u mojim radovima. Nisam nalazio prostor za čovjeka, priroda je za mene bila apsolutno dominantna. Čovjek u svemu tome može nešto prčkati, ali dugoročno ne može ništa napraviti. Apsolutno dajem prednost prirodi i snazi koju ona ima, a koju je čovjek pomislio da određenim momentima može svladati. Mislim da je to apsolutna pogreška.

Galerijom Pasaž upravlja Fotoklub Color, Laginjini radovi u njoj su svoje mjesto pronašli jer je baza svakoga od njih upravo – fotografija.

– S fotografijama kao bazom krenuo sam prije četiri, pet godina. Nešto kasnije sam ih tiskao i tek tada je krenuo ovaj ciklus. Prvu izložbu sam imao u Budimpešti prije godinu dana. Kako se rodila ideja? Sklon sam eksperimentiranju i to jako, uvijek nešto izmišljam. Dobro, to je moj rukopis. Bio sam zadovoljan s mojim fotografikama, ali nisam bio zadovoljan onoga trenutka kada sam ih krenuo realizirati jer najbolji print izgubi na kvaliteti. Na printu crna postane siva, a ja želim da crna bude crna, duboka. I tada sam shvatio, mislim slikar sam, pa gdje je tu problem, idemo to promijeniti. Idemo dati neku drugu kvalitetu tim slikama. I to me je dovelo do ovoga da u nekim slikama fotografiju više i ne primjećuješ, iako je ona ostala u bazi. U nekim stvarima sam koristio ulje, kistove, šelakirao sam slike, što se danas rijetko radi. Mislim da sam uspio zadržati tu svoju nekonvencionalnost, zaključio je Dalibor Laginja.

Budući da je Galerija Pasaž otvorena u ovoj godini, već je odavno bio zaključen natječaj i uz proračun za 2024. usvojen program javnih potreba u kulturi, a Ivica Nikolac je naglasio da su ponosni što su unatoč tome u galeriji otvorili izložbu Dalibora Laginje.

Snimio Kristian Sirotich

Naslovnu fotografiju snimio Kristian Sirotich

#Dalibor Laginja #Galerija Pasaž #Ivica Nikolac #Jolanda Todorović

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh