Magija u Gradskoj knjižnici Rijeka – povijest grimorija uz predavanje Kristijana Petrovića

Iako se o grimorijima danas rijetko govori, nekada su imali značajnu ulogu u kulturama diljem svijeta. Osim što su bili središte okultnog znanja, grimoriji se smatraju specifičnom književnom formom koja je zanimljiva zbog svoje strukture i svrhe. Sadrže ritualne upute i čarolije te su oblikovane stilom nalik priručnicima, ali posjeduju visoku literarnu vrijednost. Teoretičari književnosti prepoznaju ih kao specifičnu vrstu pisma koja povezuje religijsku mistiku i praktičnu primjenu magijskog znanja.

Grimoriji sadrže upute za izradu amajlija i talismana, a neki uključuju i načine za prizivanje i kontrolu nadnaravnih sila. Nadalje, njihova povijest seže u drevne civilizacije poput Mezopotamije i Egipta, dok su u Europi tijekom srednjeg vijeka stekli status ozbiljnih okultnih priručnika u svrhu zaštite od zlih sila ili utjecaja na sudbinu. Grimoriji poput „Ključa kralja Solomona“ postali su simboli okultizma, a njihova mističnost i dalje pobuđuje zanimanje. Danas ako govorimo o grimorijima, to je vjerojatno zato što smo za njih čuli u televizijskim serijama ili filmovima poput „The Charmed“ ili „Doctor Strange“.

Snimila Andreja Jurković

O povijesti i teoriji grimorija moglo se čuti i naučiti u petak, 25. listopada, kada je riječku Gradsku knjižnicu posjetio varaždinski novinar i TV voditelj Kristijan Petrović, poznat kao „The Dark Storyteller“, gdje je održao predavanje „Ispisano zlo – povijest grimorija“ u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

Petrović je, u pripovjedačkom tonu, oživio zaboravljenu književnu baštinu – povijesni kontekst grimorija i njihovu ulogu u okultnom folkloru, od antike do reinterpretacija u popularnoj kulturi. U svom je predavanju podijelio i vlastita iskustva sa „zazivanjem nadnaravnog“, a jedna od interesantnijih anegdota bila je njegov osobni posjet Vatikanskoj knjižnici i čitanje grimorija autora kroz kojeg je, navodno, govorio Lucifer. Publika je zainteresirano u prigodno zamračenoj prostoriji knjižnice slušala Petrovićeve priče, a autor će svoje predavanje održati i danas u još prigodnijem ambijentu dvorca Trakošćan.

Istaknuta fotografija: Gradska knjižnica Rijeka

#Gradska knjižnica Rijeka #grimoriji #književnost #Kristijan Petrović #Mjesec Hrvatske knjige #okultizam

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh