Ana-Maria Jurić i Anđela Brzaj u Galeriji SKC otvorile izložbu „Slavenski diptih“

Petak je u Galeriji SKC otvorena izložba „Slavenski diptih“ umjetnica Ane-Marie Jurić i Anđele Brzaj. Umjetnice na suvremen način obrađuju tematiku slavenske mitologije, temeljene na usmenoj predaji, tradiciji, običajima, i legendama. Suvremenizacijom tradicijske ostavštine umjetnice, osim izražavanja kreativnosti i znatiželje prema vlastitoj im baštini, iskazuju poštovanje i prema svojim bakama i djedovima, odnosno onima od kojih je inspiracija i potekla. Prvi je dio izložbe posvećen ilustracijama mitoloških bića popraćenima literarnim predlošcima, koje je autorica Ana-Maria Jurić godinama sakupljala, vodeći se ponajprije usmenom predajom spomenute tematike, kojom se bavi još od djetinjstva. Anđela Brzaj autorica je drugog dijela izložbe, kratkometražnog igranog filma „Kikimora“, koji se bavi istoimenim kućnim duhom karakterističnom po promjeni izgleda te izazivanju noćnih mora.

Ana-Maria Jurić, autorica ilustracija i literarnih predložaka o bićima slavenske mitologije

– Moj dio izložbe su slavenska mitološka bića, pod nazivom „čudnovate beštije i gdje ih pronaći“. Oduvijek sam obožavala slavensku mitologiju, ona me pratila kroz cijelo moje djetinjstvo, od priča moje bake i prabake, štorija sa sela, svakakvih legendi.. Htjela sam stvoriti vodič kroz mitološka bića, jer je slavenska mitologija karakteristična po tome što za nju ne postoji mnogo pismenih zapisa, sve se temelji na usmenoj predaji, od generacije do generacije, naraštaja do naraštaja. Bića koja su ovdje prikazana htjela sam na neki način opismeniti. Inspiracija za izglede dolazi prvenstveno od opisa iz usmene predaje, uzimala sam opise iz raznih kuteva slavenskih država, Ukrajina, Rusija, Poljska, ali najviše se svodi na kvarnerski i dio pod Velebitom, za koji sam osobno vezana. Sama izložba je poput vodiča, uz ilustracije imamo i opise, većina teksta je iz usmene predaje te razne literature. Oduvijek sam znala da ću se baviti slavenskom mitologijom, pitanje je bilo samo na koji ću način to odraditi, rekla je Ana-Maria Jurić, jedna od autorica izložbe.

Anđela Brzaj, autorica kratkometražnog igranog filma “Kikimora”

– Moj je dio izložbe kratki film, „Kikimora“. Kikimora je biće iz slavenske mitologije, zloduh. Anamariju znam još od srednje škole, zajedno smo i studirale, obje smo imale slavensku mitologiju kao temu za naše radove, pa smo to odlučile spojiti u ovoj izložbi. Filmski je proces trajao dvije godine, godinu dana sam pisala scenarij te organizirala glumce i snimatelje, kasnije je uslijedilo snimanje i montaža. Ja sam se specifično bavila Kikimorom, dok je Anamarija obradila sva ostala bića, Anamarijin dio i film odlično se nadopunjuju te spajaju u jednu cjelinu, zaključila je Anđela Brzaj, autorica kratkometražnog igranog filma „Kikimora“.

Fotografije snimila Klara Stilinović

#Ana-Maria Jurić #Anđela Brzaj #Galerija SKC #slavenski diptih #Studentski kulturni centar

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh