Advent u Cresu širi se i raste, brojna događanja uveselit će djecu, mlade i stare

Program Adventa u Cresu zadnjih je nekoliko godina sve bogatiji i sadržajniji zahvaljujući trudu i angažmanu brojnih creskih udruga, institucija, klubova, ugostitelja i volontera na čelu s organizatorima, Turističkom zajednicom Grada Cresa i Gradom Cresom. Pozitivna energija i sinergija institucija i ljudi dobre volje u ove zimske dane Cres pretvara u pravu predbožićnu bajku osvijetljenu tisućama lampica, sa sadržajima za sve uzraste. Od brojnih radionica, sportskih događanja, domaćih gastro delicija do brojnih koncerata među Kojima se posebno ističe koncert Nene Belana i Fiumensa 29. prosinca.

Fra Vito Glavaš, gvardijan creskog franjevačkog samostana, Željka Stašić i Marin Gregorović. Snimio Dominik Buš

Službeno je Advent u Cresu započeo ovog vikenda, subotnjim paljenjem prve adventske svijeće uz pozdravnu riječ gradonačelnika Marina Gregorovića i molitvu koju je predvodio gvardijan creskog franjevačkog samostana, fra. Vito Glavaš. Program otvaranja zbog vremenskih je neprilika nastavljen u nedjelju navečer na Šetalištu XX. travnja uz prigodnu gastro ponudu te pjesmu i zabavu svima dragog Duška Jeličića Duleta. Iako je, kao i u svakom malom primorskom mjestu, nedjeljom navečer gotovo nemoguće ikoga sresti na creskom ulicama, ove nedjelje ni bura, ni prave zimske temperature nisu mogle spriječiti brojne otočane željne zabave da izađu iz svojih domova i ožive Šetalište. Kuhano vino ili gin, kobasica u pecivu ili burger te nezaobilazne creske slastice, samo su manji dio ovogodišnje znatno bogatije gastro ponude, koju će svakog vikenda pratiti živa muzika, ali i obogatiti Adventska butega lokalnih proizvođača te kuhanje tradicionalnih domaćih jela.

Na ovogidšnjem Adventu u Cresu nitko neće ostati zakinut. Snimio Dominik Buš

Manifestacija Advent u Cresu širi se i raste. Jedna od novosti je i program “Božićna čarolija u Palači”, prvenstveno namijenjen najmlađima, ali i onima mladima duhom. U prigodno uređenom prostoru u prizemlju Palače Moise već je ove nedjelje uz jako dobru posjećenost održano nekoliko radionica filcanja vune, a bit će tu i ukrašavanje božićnih kolačića, susreta s vilenjacima, Djedom Božićnjakom, Bakom Mraz te predstave za djecu.

I ljubitelji sporta mogli su ovog vikenda uživati u humanitarnom malonogometnom turniru ženskih i muških ekipa, što se u organizaciji DPH Cresa održao u sportskoj dvorani creske osnovne škole.

U sklopu ovogodišnjeg Adventa Dječji vrtić Girice pripremio je ciklus radionica za djecu i roditelje, prigodne božićne priredbe svih vrtićkih skupina, te u suradnji s OŠ Frane Petrića predstavu za djecu „Novogodišnji šušur“, koja je na rasporedu 14. prosinca u osnovnoj školi…

Sveti Nikola stiže u srijedu, 6. prosinca, i družit će se s djecom na glavnom gradskom trgu.

U subotu, 9. prosinca, u jutarnjim satima u Palači Moise djecu očekuje predstava „Mišica u zemlji fizike“, a u sklopu „Adventa na šetalištu“ ŠRD Parangal priprema tradicionalnu buzaru od dagnji uz glazbu Christmas Jazz Tria u sastavu Franjo Črnjarić (saksofon), Jelena Brnelić (vokal) i Filip Flego (gitara).

Na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca, restoran Santa Lucia priprema prigodni program uz živu glazbu i gulaš od divljači.

Za malo trošenja kalorija zadužen je SRK Samo Pozitiva, koji u petak, 15. prosinca, organizira “Adventski trening za sve”.

Subota, 16. prosinca, u sklopu „Adventa na Šetalištu“ u jutarnjim satima donosi „Adventsku butegu“, gdje će se predstaviti lokalni proizvođači i ponuditi originalne poklone za pod bor te tradicionalnu radionicu za djecu „Margaretina mala škola slastica“. Popodnevni su sati na Šetalištu rezervirani za program Zajednice Talijana Cres i pripremu tradicionalnih jela otoka Cresa, dok je za glazbeni dio zadužena grupa „Macaklini“.

Božićni sajam održat će se u srijedu, 20. prosinca, u OŠ Frane Petrića, a već u petak, 22. prosinca, u popodnevnim satima u sportskoj dvorani kreće košarkaški spektakl „Božićni basket“, u organizaciji Košarkaškog kluba Cres, te u večernjim satima na šetalištu nastup Dino Antonić Trija.
Subota, 23. prosinca, rezervirana je za ljubitelje ribolova. ŠRD Parangal organizira “Božićni ribolov za djecu i odrasle”.

Jedno od najstarijih događanja povodom blagdana Božića u Cresu je Božićni koncert klape Teha, koji se tradicionalno održava u večernjim satima na blagdan svetog Stjepana, 26. prosinca, u Crkvi sv. Marije Velike.

A popularni Neno Belan i Fiumensi dodatno će u petak, 29. prosinca, zagrijati atmosferu u gradu gdje se Adventska događanja nastavljaju ne samo ispraćajem Stare godine točno u podne, kada gradonačelnik nazdravlja s građanima uz zvuke bečkog valcera, već i proslavom Dana Grada Cresa i blagdana svetog Izidora creskog zaštitnika u utorak, 2. siječnja.

Brojna će događanja uveseliti djecu, mlade i stare, a detaljan se program može pronaći na www.visitcres.hr.

Niti bura, niti prave zimske temperature nisu omele otočane da ove nedjelje izađu i ožive šetalište. Snimio Dominik Buš

Naslovnu fotografiju i fotogaleriju snimio Dominik Buš

#Advent #Advent u Cresu #Cres #Kristijan Jurjako #Marin Gregorović #Vito Glavaš

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh