„AesthEthic“: umjetna inteligencija na razini alata ili sa širim posljedicama na društveni kontekst?

U utorak, 6. veljače, u Galeriji O.K. otvorena je izložba „AesthEthic“, završna izložba projekta „Estetski, etički i ontološki izazovi postdigitalne umjetnosti“. Projekt je proveden u suradnji Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci, odnosno Centra za inovativne medije Sveučilišta u Rijeci i Katedere za Estetiku pri Filozfskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Tijekom kolegija, čiji se sadržaj odnosio na postdigitalnu umjetnost, a posebno uz problematiku digitalnih alata vezanih uz umjetnu inteligenciju i njihovu upotrebu u umjetničkom radu, studenti su kroz mentorski rad s profesorima Tomislavom Brajnovićem, Ingeborg Fülepp, Dijanom Protić i Iris Vidmar Jovanović stvarali svoje umjetničke koncepte.  

Predstojnica Katedre za Estetiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci Iris Vidmar Jovanović rekla nam je:  „Sve veći izazov nam predstavlja umjetna inteligencija kao i sve veće oslanjanje umjetnika na umjetnu inteligenciju pri čemu se vrlo brzo, kroz našu suradnju, pokazalo da umjetnici na umjetnu inteligenciju gledaju kao na alat, na još jedno umjetničko sredstvo, dok se mi filozofi bavimo pitanjem: koji je onda utjecaj toga na samu umjetničku proizvodnju, na konačni proizvod i na umjetničko vrednovanje? Možemo li još govoriti o umjetnosti kao o specifično ljudskoj onoga trena kada nešto što nije ljudsko utječe na to? Naši su studenti, svatko iz svog pristupa, dali obol svemu tome.”

„Digitalna tehnologija u umjetnosti je nešto što je recentno i što zaslužuje više pažnje i to otvara različita pitanja o tome kako umjetnici pristupaju digitalnoj tehnologiji.“, ističe Dijana Protić, jedna od kustosica izložbe, te dodaje: „Da li je to na razini alata ili to ostavlja neke šire posljedice u društvenom kontekstu?”

Svoje su umjetničke koncepte predstavili studenti Paula Rakić i Marko Mrvoš te multimedijalni umjetnici Anamarija Ami Podrebarac i Aleksandar Vejnović.

Paula Rakić, studentica treće godine dvopredmetnog studija Povijesti umjetnosti i Filozofije na Filozofskom fakultetu u Rijeci predstavila je video rad Kapsula zatočeništva. „Tako doživljavam pojedinca unutar ovog digitalnog svijeta i ovo je moj subjektivni doživljaj unutar simulacije. Pokušavam shvatiti perspektivu robota. Može li on uopće osjetiti emociju i žudnju za životom unutar kapsule u kojoj nema nikoga da bi se osjetio kontakt pa onda i emocija? Unutar videa, u trenucima možda najvećeg užitka u pokretu, najveće ekspresije, događaju se glitchevi koji predstavljaju opterećenje na digitalni svijet. Pojedinac nadvladava tu situaciju, nadvladava digitalnu okolinu i koristi ju kao neki alat ili igračku.“

Marko Mrvoš, student diplomskog studija Vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna na Akademiji Primijenjenih umjetnosti u Rijeci o svom je radu rekao: „Ideja koji stoji iza rada je da ljudi koji su na društvenim mrežama pišu komentare koji dolaze iz njihovog mozga, a te poruke koji oni pišu se pretvaraju u podatke. Ti su podaci obrađivani te od strane umjetne inteligencije formirani na različite načine te sam ja dobio te podatke u Excell tablici i pretvorio sam ih u 3D objekt koji izgleda kao mozak te sam tako zatvorio taj loop da informacija dolazi iz mozga, pretvara se u podatke te se na kraju kroz prostor u stvarnom svijetu vraća natrag.“

Izložba AesthEthic, zajedno s povezanim okruglim stolom koji će se održati 15. veljače, istražuje područje postdigitalne stvarnosti, postavljajući naglasak na „čovjekovo aktivno traganje za estetskim iskustvima“, kao i na mogućnost aktivističkog dosega suvremene umjetnosti u kontekstu društvenih, ekonomskih i političkih problema poput ekologije, zdravstvene krize te ratnih sukoba.

Okrugli stol 15. veljače, u prostoru Galerije O.K., uz organizatorski tim još će ugostiti i Marka Cicilianija, audiovizualnog umjetnika, performera i skladatelja, te Barbaru Lüneburg, violinisticu, performativnu umjetnicu te voditeljicu doktorskih programa na Anton Bruckner Private University.

Projekt „Estetski, etički i ontološki izazovi postdigitalne umjetnosti“ te finalna izložba AesthEethickao dio cjelogodišnjeg izložbenog programa Galerije O.K., sufinancirani su sredstvima Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke i Austrijskog kulturnog foruma.

Istaknuta slika i ostale fotografije: Klara Stilinović

#AesthEthic #Galerija O.K. #Izložba #pojekt #Umjetna inteligencija

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh