Atronomski centar Rijeka: jedini u Hrvatskoj s digitalnim planetarijem

Na grebenu brda Sv. Križ, 2. travnja, 2009. otvoren je Astronomski centar Rijeka

Iako je prvotno sagrađena 1941. kao vojna utvrda za potrebe vojske tijekom II. svjetskog rata, ova zgrada se smjestila unutar parka-šume s prirodnom submediteranskom vegetacijom, obilježenom niskim drvećem i šikarom. Osim same zgrade, u parku se nalazi i Crkvica sv. Križa, dok je Sv. Križ istovremeno i najstariji arheološki lokalitet u Rijeci.

Astronomski centar Rijeka je rezultat suradnje Grada Rijeke, Zajednice tehničke kulture Rijeka te entuzijastičnih članova Akademskog astronomskog društva Rijeka. Godine 2001. u objekt je ugrađen teleskop i pokretna astronomska kupola, označivši tako početak rada prve riječke zvjezdarnice.

Astronosmki centar Rijeka; izvor: Visit Rijeka

Ideja proširenja zvjezdarnice u Astronomski centar rodila se 2004., a uz podršku gradske uprave Rijeka i stručnjaka koji su radili na projektu, planovi su postali stvarnost.

Astronomski centar Rijeka dobiva novi izgled interpolacijom dvorane planetarija unutar postojeće vojne utvrde zvjezdarnice. Ovo arhitektonsko rješenje ima i simboličko značenje. Zvjezdarnica s teleskopom smještena unutar sferne kupole predstavlja stvarnu sliku Svemira, dok je nasuprot njoj planetarij smješten u geometrijskom tijelu poliedra, pružajući simuliranu sliku Svemira. Oba ova prostora su ključna za bolje razumijevanje astronomije i neizmjernosti svijeta oko nas.

U planetariju se prikazuju filmovi i prezentacije putem najnovije digitalne tehnologije. Dvorana može primiti 50 posjetitelja, a opremljena je udobnim stolicama nagnutog naslona kako bi se omogućilo što bolje promatranje projekcija nebeskog svoda i nebeskih tijela na stropnoj kupoli promjera 8 metara. Također, osigurana su i dva za osobe s poteškoćama u kretanju.

Pomoću digitalnih projektora i posebne računalne opreme, moguće je prikazati stvarne slike svemira vidljive iz teleskopa zvjezdarnice. Ovo je posebito korisno za praćenje atraktivnih astronomskih pojava poput pomračenja Sunca ili Mjeseca, meteoroloških kiša ili tranzita pojedinih nebeskih tijela.

Istaknuta fotografija: Astronomski centar Rijeka

#Astronomski centar Rijeka #planetarij #Rijeka #teleskop #zvjezdarnica

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh