Izet Medošević&Borgie prvi će u petak započeti svirku na Morskom prascu, vrhunac zatvaranja Ljeta na Kantridi 2023., odnosno trećeg izdanja ove popularne kulturno-turističke manifestacije, uslijedit će kad na stage stanu Erik Malnar, Marko Anić, Sebastian Mavrić, Alen Širola i Marko Jurić. Dakako, oni su Belfast Food, jedan od koncertno najzabavnijih riječkih bendova, na njihovim nastupima pozitivna energija frca na sve strane, što i ne treba čuditi budući da su, kako je to jednom prilikom i sam izjavio Erik Malnar, bend koji je nastao iz zabave i za zabavu.
– To je apsolutno točno, na samom početku benda nismo imali nikakvu pretjeranu ambiciju. Bila su trojica mladića koja su svirala akustične irske folk standarde, Van Morrison, Chieftains… Prve svirke su im bile na ulici, nakon toga su u modi bile unplugged svirke po raznim prostorima, pa su onda svirali u Palachu. Ja sam ih vidio u Palahu, pridružio sam im se slučajno iako sam ih poznavao, neko vrijeme smo bili kao kvartet, a onda smo shvatili da nam nedostaje bas, bubanj pa smo napravili pauzu od godinu-dvije. U međuvremenu smo Alen Širola, Bobo Grujičić i ja napravili Beatles Revival Band, pomislili smo da bismo mogli napraviti nešto novo, predložio sam da znam tri dečka koji čekaju kao zapete puške i tako smo se sklopili. Beatles Revival Band plus Ima tu nešto i nastao je – Belfast Food. Doduše, na prve dvije svirke smo bili Ima tu nešto, a na trećoj smo se prozvali Belfast Food, započeo je Erik Malnar, gitarista i prvi glas Belfast Fooda.
Ime bendu dao je upravo Malnar, ali ne na studijskom putovanju Irskom, odlasci na zeleni otok bogate povijesti, drevnih legendi, dobrog piva i velike mogućnosti zapošljavanja u posljednjoj dekadi 20. stoljeća nisu bili tako popularni kao danas, već uoči jedne svirke na – Grobniku.
– Bili smo u Grgi u Dražicama, bilo je to na jesen 1996. godine i bila je to ta naša treća svirka, koju smo odradili nakon dva bikera. Nakon tonske probe dio ekipe je otišao uzeti nešto za pojesti, razmišljali smo da bismo možda trebali dati nekakvo drugo ime bendu, prvo su mi pali napamet Dublinersi i Depeche Mode, ali kako oni već postoje, sljedeći grad kojega sam se sjetio bio je Belfast. Dakle, po glavi mi se vrzmao taj Belfast, ekipa je baš u tom trenutku ušla s hranom i samo od sebe je došlo to Belfast Food. Dakle, da, ja sam krstio bend. Beatles Revival Bend i Ima tu nešto su bili zaljubljenici u taj glazbeni izričaj, pa otud ta veza s Irskom, nastavlja Erik Malnar.
– Moralo je biti povezano s Irskom, ali nismo imali nikakav pritisak niti utjecaj sa strane, mi smo sami sebe izmislili, ubacuje se Marko Anić, također jedan od onih ljudi koji su od prapočetaka dijelom ovog benda, koji i nije previše mijenjao postavu tijekom svih ovih gotovo trideset godina postojanja. Recimo, Erik Malnar pripada ovoj Beatles ekipi, Marko Anić je bio u Ima tu nešto.
Kao autor teksta kojim se na Artkvartu prvi put najavio nastup Izeta Medoševća&Borgija, odnosno Belfast Fooda na zatvaranju Ljeta na Kantridi 2023. iskoristio sam termin „riječki Irci“, što je za Belfast Food postalo nekako normalno. Redovito ih se etiketira kao „zabavne riječke Irce“ ili „hrvatske Irce“, a ovoj veseloj ekipi to nimalo ne smeta. Zašto?
– Zamisli da si napisao dosadni i glupi (ha, ha, ha). To nam je oduvijek bio znak prepoznavanja, nije uopće bitan sadržaj, znam da ljudi neće često odvojiti vrijeme da poslušaju sve ono što smo mi radili, ali od tuda smo krenuli i to nam je zajednički nazivnik za sve što smo radili. Nije to nužno bilo vezano za irski folklor, folk, keltski zvuk. Sjećam se da smo se prvi put našli 20. veljače 1996. godine kod Marka Anića, sjećam se da je na Učki bila snježna kapa i da smo slušali te pjesme. Svako od nas je dobio kasetu, preslušali smo pjesme, našli smo se u našoj prvoj prostoriji, nitko od nas nije imao nikakve veze s Poguesima, Dublinersima još manje, ali smo odmah dobili taj zvuk. To je bio naš zvuk, nismo ga tražili, odmah smo ga imali. Pa zašto bi nam to onda smetalo, dodaje Malnar.
Za razliku od mnogih bendova, Belfast Food diskografsku karijeru započeo je – live albumom. Nije baš uobičajena pojava da bend koji se tek okupi prvo objavi svoj live album, ali valjda je to uz Belfast Food nekako normalno. Koncertni nastupi na neki su način ipak njihov zaštitni znak.
– Na prvoj održanoj svirci, na tom bikeru u Puli, prišao nam je čovjek i rekao da poznaje izdavača, da će nas spojiti s njime. Čuli smo se s tim čovjekom, rekao nam je koliko će nam novaca dati za snimanje albuma, ali pod uvjetom da na njemu imamo dvije pjesme na hrvatskom jeziku. Mi nismo imali dovoljno novaca da taj album snimimo u studiju, jedini način da ga snimimo je bio da ga snimimo live. Pjesme Šporki stari grad i Da si tu su te dvije pjesme na hrvatskom jeziku, ali smo do zadnjeg trenutka bili u nedoumici hoćemo li snimiti taj Šporki stari grad na hrvatskom ili ćemo pjevati Dirty Old Town u originalu. Na koncertu smo snimili obje verzije, a onda smo u studiju preslušali i shvatili da Šporki stari grad zvuči sto puta bolje i to je to, prisjeća se Anić.
Belfasti su krenuli dosta produktivno, vrlo brzo nakon prvog albuma Live in Rijeka objavljen je album Zašto zato, nakon toga su uslijedile Melodije Irske i Kvarnera, na Zelenom albumu u potpunosti su već bile autorske skladbe, pa su dodali još jedan live album (Live in Tvornica) i onda je uslijedila jedna kreativna pauza od čak osam godina prije nego su izašla Očekivanja 2016. godine. Sada se već sedam godina čeka neko novo izdanje.
– Svi čekaju u niskom startu (ha, ha, ha). Očekivanja smo radili dosta dugo, snimali smo ga u etapama, sve do tada smo smatrali da je bitno snimiti album, a za Očekivanja smo se poveli idejom da je bolje snimati setove pjesama, pa onda izabrati ono što vrijedi za singl. Kada snimiš album on umre iste sekunde, kada snimaš pjesmu po pjesmu onda taj proces ipak traje. Stvar je u tome što želiš, ali trud se ipak isplati, govori Malnar.
A što žele današnji Belfast Food, stariji, zreliji, iskusniji?
– Da se nađemo, da zasviramo toliko koliko zasviramo. Svakako želimo na jesen snimiti novu pjesmu, s nečim se moramo pojaviti vani. Radimo sporim tempom, mi smo nakupina dosta talentirane bjelančevinske mase, ali smo u isto vrijeme lijeni. No, ta se lijenost neće osjetiti na Morskom prascu, ljeto je na izdahu, a kada dođe taj klimaks onda izađe neka energija koju niti sam ne očekuješ. Radujemo se svirki, posljednjih godinu, dvije imali smo malo svirki, ali su bile dobre. Nije koncerata bilo puno kao prije, iako mi i nismo tipični ljetni bend. No, u zadnje vrijeme nismo niti jesenski (ha, ha, ha). Ma, stvar je u tome da što god dođe, dobro dođe, ali mi se više ne opterećujemo. Nije nam svejedno, mi uvijek želimo zabaviti sebe i publiku, ali nemamo više nikakav pritisak. Očekivanja su da se dobro zabavimo, kada su očekivanja prevelika onda je veliko i razočarenje, a mi smo i tu fazu već prošli. Ima dana kada dobro zazvučimo i to je onda gušt. Svi volimo sjesti u kombi i otići na izlet, otkačiti se od svakodnevnog života i reći „So long suckersi“, nastavlja Malnar.
– Naša kletva i blagoslov su što ne ovisimo o tome. S jedne strane to te koči u razvoju karijere, kada si prisiljen raditi ovaj posao da bi preživio, onda si u isto vrijeme prisiljen više se kreativno izražavati i totalno se trudiš. S druge strane, kod nas nema razočaranja, ubacuje se Marko Anić.
– Marko, ta teorija ti je malo varljiva, gladan trbuh stvara najbolje boksače, odgovorio mu je Erik, a Marko ipak odlučio ovu dobru atmosferu na probi zaključiti jednom dubokoumnom mišlju:
– Niti jedna umjetnost nije stvorena na pun želudac i praznih jaja, zaključio je Marko Anić, uz odobravajući smijeh kompletne postave.
Dakle, Belfast Food, u petak na Morskom prascu. Ako ekipa bude samo upola dobro raspoložena, kao što je bila na generalki uoči nastupa na zatvaranju Ljeta na Kantridi, nitko u petak neće biti razočaran. No, ljubitelji ovoga benda i njihovog glazbenog izričaja, ali i oni koji to nisu, ionako se nikad nisu žalili na način na koji su odradili svoju svirku. Uostalom, zar nisu nastali iz zabave i za zabavu, a to ih očito prati tijekom svih njihovih 27 godina.
Drugim riječima, nemojte ih propustiti, možda nije Saint Patrick’s day, ali je zatvaranje Ljeta na Kantridi 2023.
Sve fotografije snimio Kristian Sirotich
#Belfast Food #Erik Malnar #Ljeto na Kantridi #Marko Anić #Morski prasac