Brassowski kvintet i Kyrylov&Genovese nadmašili očekivanja druge festivalske večeri klasične glazbe

Nastupom Brassowski kvinteta i dueta Kyrylov&Genovese u petak je završio drugi dan Gospodin Prassowski Classicsa, jedinog festivala komorne i klasične glazbe pod vedrim nebom.

Večer je svojim nastupom otvorio Brassowski kvintet, sastav limenih puhača kojeg su osnovali glazbenici Riječkog simfonijskog orkestra isključivo za potrebe ovog jedinstvenog festivala. Kvintet čine Tina Horvat i Luka Horvat na trubama, Akari Minami na trombonu, Mihael Hrgar na tubi te Valentino Buić na rogu. U istom su sastavu nastupili i na prošlogodišnjem izdanju ovoga festivala, a ove su godine na festivalu odsvirali sljedeće naslove: Killer Tango Sonnyja Kompaneka, Aragonaise Georgesa Bizeta, Escape Kevina McKeeja, La Cumparsita G.M. Rodrigueza, arr. Sonny Kompanek, Summertime Georgea Gershwina, arr. Alan Fernie, Ljubavna pjesma Josipe Lisac i Karla Metikoša, Tijuana Taxi Herba Alperta, arr. Fernie, te El Gato Montes Manuela Penella. Nastup je uz ljetni povjetarac i pogled na mjesecom obasjano more oduševio okupljene gledatelje, a u ugodnoj su atmosferi uživali i sami glazbenici.

Brassowski kvintet pubiku je druge festivalske večeri uveo u svijet klasične glazbe

– Nastupali smo i prošle godine, tako da smo već upoznati s akustikom. Jako nam je lijepo svirati na ovom festivalu i drago nam je da nas pozovu. Nastupanje na otvorenom sa sobom nosi i svoje izazove, primjerice kada zapuše vjetar i odnese note, međutim, prilagodimo se. Interakcija s publikom je puno lakša kada sviramo na otvorenom jer je atmosfera opuštenija, u ovom slučaju i samim ambijentom održanog koncerta, rekla je Tina Horvat, trubistica kvinteta.

Nakon što je Brassowski kvintet publiku uveo u zvuk klasične glazbe, na pozornicu su izašli Anton Kyrylov na violoni i Giovanni Genovese na violončelu, koji čine duet Kyrylov & Genovese. Oni su ujedno i članovi Kamov trija, no ponekad, kao što je to u petak bio slučaj, nastupaju i kao duo. Genovese i Kyrylov članovi su Riječkog simfonijskog orkestra, i to na pozicijama vođe violončela (Genovese) i koncertnog majstora simfonijskog orkestra (Kyrylov). Svirajući zajedno u orkestru, prepoznali su potencijal uspješnog muziciranja, a u takvom manjem sastavu izvode brojne koncerte diljem Europe. Lani su u sastavu Kamov trija također nastupili na riječkom festivalu pod zvijezdama, a ovogodišnji su nastup koncipirali oko djela dvaju skladatelja, Reinholda Glierea i Mauricea Ravela.

 Gliereovo su stvaralaštvo Kyrylov i Genovese publici na Prasovskom predstavili izvedbom njegovih sedam pjesama za violinu i violončelo koje su romantičarskog duha s elementima impresionizma, a međusobno različite po ugođaju. Prvi se dio njihove izvedbe tako sastojao od Gliereovog Preludija, Gavotte, Berceuse, Canzonette, Intermezza, Impomptua i Scherza. U drugom su dijelu svoga nastupa Kyrylov i Genovese izveli Ravelovu Sonatu za violinu i violočelo u četiri stavka. Prije izvođenja Ravela, Anton Kyrylov publici je Ravela opisao „kockastijim“ od Debussyja te sugerirao da slušajući sonatu zamisle slike Picassa kao komplementarne zvuku skladbe.

Neobično iskustvo – Anton Kyrylov i Giovanni Genovese

– Neobično je iskustvo svirati klasičnu glazbu u ovakvom opuštenijem ambijentu u kojem publika uz koncert uživa u piću i pogledu na more. Zanimljivo je, među ostalim, i jer glazba ostaje u prvom planu, publika s pažnjom u tišini sluša našu izvedbu, tako da ona ne pada u pozadinu. Koliko sam primjetio po aplauzu, rekao bih da je publika zadovoljna i da im je ozbiljnija glazba koju smo svirali odgovarala, rekao je Anton Kyrylov u svom osvrtu na koncertni nastup.

Kyrylovljev je dojam ispravan, iskustvo slušanja klasične glazbe u ovom ambijentu doista poprima dodatnu dimenziju. Ugodna i opuštena atmosfera publici pruža rijetku priliku da doživi klasiku van formalnosti koje zahtjeva kazalište. Isto tako, slušanje klasike u opuštenoj atmosferi privatnog života, primjerice kod kuće, u autu ili pak na slušalice u šetnji ograničeno je time što ona nije uživo, stoga ovaj format koncerta uspješno prevladava spomenute prepreke pri slušanju klasike te je približava široj publici. Jednostavnije rečeno, lijepo je slušati klasičnu glazbu uživo pod mjesečinom, zvijezdama i u blizini mora.

Trećeg će dana festivala na pozornici Beach bara Prasowski nastupiti Histriatria Project trio iz Labina, a festival u nedjelju zatvara Zagrebački puhački trio cjelovečernjim koncertom. Subotnji će koncert sigurno biti zanimljiv uz ponešto eksperimentalniji zvuk klasike koji izvodi Histriatria Project trio, stoga valja iskoristiti ovu jedinstvenu priliku i subotu navečer rezervirati za zvuk klasične glazbe u ljetnoj idili Prasowskog.

#Brassowski kvintet #Gospodin Prasowski Classics #Hana Mesek #Kyrylov&Genovese #Ljeto na Kantridi

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh