Zagrebački puhački trio zatvara festival Gospodin Prasowski Classics, vrhunski svjetski glazbenici na Kantridi

U nedjelju, 30. srpnja, spustit će se zastori nad jedinstvenom glazbenom pozornicom u našem gradu, na terasi Beach bara Prasowski uslijedit će veliki finale Drugog festivala klasične i komorne glazbe Gospodin Prasowski Classics, jedini festival klasične glazbe pod zvijezdanim nebom i s pogledom na more završit će spektakularnim koncertom Zagrebačkog puhačkog tria (21 sat), odnosno glazbenika svjetskog glasa.

Zagrebački puhački trio u sadašnjem sastavu (Dario Golčić, oboa; Bruno Philipp, klarinet; Žarko Perišić, fagot) nastavlja dugu tradiciju ove vrste puhačkoga komornog ansambla, koji neprekinuto djeluje u Zagrebu od 1970. godine. Kroz prve 32 godine djelovanja, u svojem najdugovječnijem sastavu (Branko Mihanović, oboa; Anđelko Ramuščak, klarinet; Zvonimir Stanislav, fagot) održao je više od 1000 koncerata po tadašnjoj Jugoslaviji, ali i Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Bugarskoj, Španjolskoj, Portugalu i Rusiji, te tako stekao međunarodni ugled nastupajući na najznačajnijim glazbenim festivalima i manifestacijama kao jedan od rijetkih komornih ansambala ove vrste. Pored spomenutih glazbenika, članovi ansambla tijekom godina bili su i oboist Ivan Kos te klarinetist Domagoj Pavlović.

Zagrebački puhački trio praizveo je više od 100 djela domaćih skladatelja, a i danas mu brojni hrvatski i inozemni skladatelji posvećuju svoje skladbe. Posljednjih godina Trio proširuje suradnju s umjetnicima izvan glazbenih krugova. Ističe se tako rad s norveškim filmskim redateljem Johanom-Magnusom Elvemom, koji je napravio vizualnu instalaciju kao svoj odgovor na izvedbu skladbe Eolska simetrija Danijela Legina, u interpretaciji Zagrebačkog puhačkog trija.

Trio je dobitnik uglednih nagrada,  kao što su Vatroslav Lisinski i Milka Trnina, a osim svoje dugogodišnje koncertne djelatnosti  snimio je i 19 albuma popraćenih pohvalnim kritikama, kao i nominacijama za nagradu Porin u kategoriji za najbolje izvedenu skladbu hrvatskih skladatelja. U pripremi je i novi nosač zvuka sa skladbama suvremenih skladatelja praizvedenih i posvećenih upravo Zagrebačkom puhačkom triju, što će biti objavljen povodom 50. obljetnice od utemeljenja ansambla.

DARIO GOLČIĆ rođen je u Zagrebu gdje je učio obou kod Branka Mihanovića u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi. Studij oboe nastavlja kod Heinza Holligera (Freiburg), Omara Zobolia i Christiana Schmitta (Basel) te Vincenta Gay-Balmaza (Lausanne).  Dobitnik je više nagrada na oboističkim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Solistički se predstavio uz mnoge ugledne orkestre, poput komornih orkestara iz Freiburga i Heidelberga, Neues Orchester Basel, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačkih solista, Ansambla Cantus, Zadarskog komornog orkestra i Istarskog komornog orkestra. Aktivan je i na području komorne glazbe kao član Zagrebačkog puhačkog trija, a uz Gudački kvartet Sebastian praizveo je 2013. godine skladbu Četiri proljetna dana Tomislava Uhlika.

 Od 2006. godine docent je oboe na Međunarodnoj orkestralnoj školi Bisyoc, što se održava u Velikoj Britaniji. Djeluje kao solo oboist Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije te docent oboe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

BRUNO PHILIPP, prema sudu glazbene kritike, jedan je od najistaknutijih predstavnika hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u Zagrebu, prepoznatljiv umjetnički izričaj izgradio je na Konzervatoriju u Parizu za vrijeme trogodišnjeg usavršavanja te na brojnim seminarima kod renomiranih svjetskih klarinetista.

 U svojoj karijeri bilježi brojne solističke nastupe, dugogodišnju uspješnu suradnju s pijanistom Ivanom Batošem, orguljašem Edmundom Andlerom Borićem,  solističku suradnju s orkestrima i sastavima: Simfonijski orkestar HRT, Tamburaški orkestar HRT, Zagrebački solisti, Hrvatska komorna filharmonija, Ansambl LADO, Hrvatski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Filharmonija Transilvanija, Orkestar Muzičke akademije, Fraktali, gudački kvartet Rucner, gudački kvartet Porin, Camerata Cantilly. Član je Zagrebačkog puhačkog trija.

 Od osvojenih nagrada izdvaja se pobjeda na 1. hrvatskom natjecanju mladih umjetnika Papandopulo, 2012. te osvojeno 2. mjesto na Međunarodnom klarinetističkom natjecanju u Cluju, 2011., kao i nagrada Udruženja rumunjskih kompozitora. Godine 2009. položio je audiciju na mjesto solo klarinetista Simfonijskog orkestra HRT-a, u čijem angažmanu ostaje dva mjeseca. Bruno Philipp umjetnik je koji nadahnuto kombinira različite žanrove i stilska razdoblja, a njegov solistički opus često zahvaća praizvedbe suvremenih autora od kojih mu je nekolicina posvetila svoja djela: M. Makar, N. Njirić, J. Magdić, T. Uhlik, D. Bobić, O. Jelaska, V. A. Jockin, T. I. Borić. L. Lin-Ni.

 Sa sastavom Trio Solenza promovirao je nosač zvuka Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi, 2013. godine u nakladi Croatia records, a  tri godine kasnije Mozaik hrvatskih skladatelja. Za izdavačku kuću Aquarius records snimio je nosač zvuka Glazbena etno kutijica u suradnji s Gudačkim kvartetom Rucner. CD je nominiran 2016. za nagradu Porin u kategoriji najbolji instrumentalni album van klasične i jazz glazbe. U izdanju nakladničke kuće Cantus dobitnik je nagrade Porin 2017. za sudjelovanje sa Zagrebačkim solistima u snimci Glas iz Dubrovnika skladatelja Miroslava Miletića u kategoriji najbolje kompozicije klasične glazbe. Redovito snima za potrebe fonoteke Hrvatskog radija. Aktivan je u osmišljavanju i realiziranju emisije Obrazovnog programa Hrvatskog radija Glazbena kutijica.

 U statusu je profesora mentora klarineta na glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu. Sudjeluje u radu žirija na državnim i međunarodnim  natjecanjima.  Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

ŽARKO PERIŠIĆ rođen je 1967. godine u Splitu. Po završetku studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. M. Kobetića, nastavlja usavršavanje u Salzburgu, na Visokoj školi za glazbu Mozarteum – u klasi prof. M. Turkovića i prof. R. Gallera. Tijekom studija osvaja brojne nagrade na solističkim i komornim natjecanjima; surađuje s brojnim orkestrima te komornim ansamblima diljem Europe i svijeta na mjestu solo – fagotiste (Izraelski radio orkestar, Izraelski komorni orkestar, Simfonijski orkestar Tel Aviva, jeruzalemskog Simfonijskog orkestra, Salzburška Komorna Filharmonija i dr.). Od 1997. godine predaje fagot na Akademiji Umjetnosti u Novom Sadu, surađuje s Vojvođanskim Simfoničarima kao solo–fagotist,osniva duhački kvintet te održava brojne solističke i komorne koncerte. Koncertno djeluje s brojnim europskim komornim ansamblima i orkestrima, sudionik je festivala u Villarsu (Švicarska), Straussovih dana , Muzičkog biennala Zagreb te surađuje s brojnim istaknutim umjetnicima.Od 2004. godine predaje fagot na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i djeluje kao solo fagotist Simfonijskog orkestra HRT-a s kojim održava i solističke koncerte.

Dario Golčić, Žarko Perišić i Bruno Philipp

PROGRAM ZAGREBAČKOG TRIA

Henri Tomasi

Concert champetre za puhački trio

Ouverture – Bouree – Tambourin

Ludwig van Beethoven

Trio Es dur, opus 71, prema sekstetu

Obradio : M.Rechtmann

Allegro – Allegretto – 

Adagio – 

Rondo.Allegro

Zdravko Lončarić: 

Uhodanost

Obrazac 1, 2,  Završni obrazac

Posveta Zagrebačkom puhačkom triju, praizvedba

Theodor Burkali: Tri emotikona

Mad/Razuzdan

Sad/ Tužan

Glad/  Radostan

Žilvinas Smalys:

Lirska suita

Valse – Pastorale – Tarantella

Posvećeno ZPT-u

#Gospodin Prasowski Classics #Ljeto na Kantridi #Zagrebački puhački trio

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh