Budite inteligentni, dođite na 22. izdanje riječkog Festivala znanosti 2024.

Prigodnom svečanošću otvaranja u prostorima Dječje kuće u ponedjeljak, 22. travnja, Rijeka će i službeno postati domaćin Festivala znanosti 2024. Manifestacija je to što se 22. godinu uzastopno održava u organizaciji Centra za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Rijeci i Udruge Zlatni rez, te uz suorganizatore Prirodoslovni muzej Rijeka, Gradsku knjižnicu Rijeka, Udrugu za razvoj visokoga školstva Universitas, Zakladu Sveučilišta u Rijeci, a pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Ovogodišnji Festival znanosti održat će se d 22. do 27. travnja, a njegov bogat i iznimno sadržajan program na konferenciji za novinare predstavili su Bojana Ćulum Ilić, članica Organizacijskog odbora Festivala znanosti, Gordan Jelenić, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci, Lana Golob, ispred Grada Rijeke kao jednog od pokrovitelja ove manifestacije, te Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka.

Festival znanosti nacionalna je manifestacija i održava se 22. godinu, ali jedino je u Rijeci održano svih 22 izdanja, za vrijeme COVID-19 pandemije samo je Rijeka imala Festival znanosti u virtualnom obliku.

– Na Sveučilištu u Rijeci popularizaciju znanosti vidimo kao izuzetno važan dio našeg poslanja. Kada govorimo o znanosti kao jednoj od misija Sveučilišta, nikada sebe ne vidimo kao instituciju koja je izolirana  od društva, već upravo suprotno, vidimo se kao instituciju koja provodi tu znanost upravo za potrebe društva. Simbolično je da Festival znanosti najavljujemo u prekrasnoj novootvorenoj knjižnici, kao simbolu znanja, na prostoru koji je nekad bio tvornica. Upravo tako vidimo simboliku, način na koji mi na Sveučilištu u Rijeci doživljavamo znanost kao nešto što je ovdje zbog društva i zbog unapređenja kvalitete života općenito. Ovogodišnji Festival znanosti namijenjen je svim uzrastima, a provodi se na temu inteligencije. Ono što nam u današnje doba kod spomena inteligencije prvo pada na pamet je umjetna inteligencija, ali ako malo bolje pogledate program vidjet ćete jako puno toga o emocionalnoj inteligenciji, inteligenciji znanstveno-tehnološkog napretka, o tome koliko su životinje inteligentne, koliko se inteligencija pojavljuje u prirodnom svijetu, u divljini, koliko je divljega u našoj inteligenciji, bit će tu govora i o poslovnoj inteligenciji, ljudskoj inteligenciji, inteligenciji mikro-organizama, inteligenciji u tehnologiji i o koje kakvim drugim inteligencijama, osim o onoj što nam prva padne napamet danas, a to je umjetna. Sve generacije još jednom pozivam da nam se pridruže, jer program je sastavljen za sve generacije, od vrtićke dobi do umirovljenika, čitav idući tjedan bit ćemo prisutni na raznim lokacijama, rekao je prof. dr. sc. Gordan Jelenić.

Bojana Ćulum Ilić i Gordan Jelenić

Festival znanosti 2024. imat će javnih znanstveno-popularnih predavanja, većina njih održavat će se u Gradskoj knjižnici Rijeka, neka od predavanja bit će on-line, kao i prethodnih godina održavat će se i radionice za djecu, koje će se odvijati u Dječjoj kući. Održat će se i već poznate manifestacije Vrtići za vrtiće i Škole za škole, ove godine uključilo se 15 vrtića i 15 osnovnih i srednjih škola iz čitave županije, i brojne druge već dobro poznate i neke potpuno nove programske aktivnosti. Koliko je bogat ovaj šestodnevni Festival najbolje će posvjedočiti podatak da će se održati više od 100 različitih događanja na 30-ak lokacija.

– Art kvart nam je fenomenalna lokacija u kojoj zaista možemo graditi priču za sve generacije. Dok pozivamo roditelje da posjete predavanja u Gradskoj knjižnici, paralelno mogu dovesti djecu na niz zanimljivih radionica u Dječjoj kući. Moram naglasiti da će otvorene dane imati brojne sastavnice riječkog sveučilišta, ovom prilikom mogu samo izdvojiti otvorene dane Tetragon, koje će se odvijati 23. travnja na Kampusu. Izdvajam ih zato što je riječ o manifestaciji iznimno bogatog programa. Uspjeli smo kao novost osmisliti projekt Znanost u svakome, jedno od predavanja će biti „Koliko su hobotnice inteligentne, a koliko ljudi žele da to budu“ ili „Umjetna inteligencija u radiologiji“ ili „Majstori baštine, jedan dan u životu konzervatora-restauratora“. Ono što smo htjeli ovom programskom linijom je popularizirati primijenjenu znanost, vidjeti kako rezultati znanstvenih istraživanja koriste ljudima u struci, kako se ona interpretiraju i koriste u njihovom svakodnevnom poslu. Otvorenje će biti u 11 sati u ponedjeljak u Dječjoj kući, nakon toga slijedi tribina udruge Universitas, na kojem će predavanje održati profesor meritus Vladimir Tapšić, koji je radio na Odsjeku za psihologiju, s iznimno intrigantnom temom „Kada će roboti imati visoku emocionalnu inteligenciju?“. Pozivam sve da detaljan program pogledaju na našim mrežnim stanicama, festivalznanosti.uniri.hr, naglasila je prof. dr. sc. Bojana Ćulum Ilić, uz dodatak da je Rijeka sigurno dovoljno velik grad za apsorpciju toliko velike količine znanstveno-popularnih događanja u šest dana, jer broj posjetitelja iz godine u godinu raste i pokazuje da Rijeka zaslužuje tako bogat program.

Festival znanosti treće se godine događa velikim dijelom u Art kvartu, prve dvije godine održane su u Dječjoj kući, ove godine velik dio programa održat će se i u Gradskoj knjižnici Rijeka.

– Art-kvart je postao prirodno središte za ovakve manifestacije, koje se jako dobro uklapaju u ovaj dio grada. Uvertira je na neki način bio Stem piknik, ovaj je tjedan Tjedan dobre dječje knjige, a sljedeći je Festival znanosti. Sve su to bogati i sadržajni programi, uvijek lijepo posjećeni. Moram se za kraj malo poigrati i s glavnom temom Festivala i reći: Budite inteligentni, dođite na Festival znanosti, zaključio je Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka.

Grad Rijeka s ponosom nosi titulu pokrovitelja Festivala znanosti od samih početaka, naglasila je Lana Golob, uz dodatak da upravo na taj način svi zajednički djeluju na zajedničkom cilju promocije znanosti i približavanja znanosti različitim generacijama.

– Glavna tema ovogodišnjeg Festivala je inteligencija, kao iznimno uzbudljiva tema. U kontekstu svega izrečenog i života u 21. stoljeću mislim da je tema apsolutno pogođena. Očekuje nas dinamičan i raznovrstan program, brojne aktivnosti na više od 30 lokacija, vjerujem i pozivam i male i velike da istraže program, dođu, nauče nešto novo, istraže, slušaju, nadam se da će to i učiniti jer pred nama je mnogo zanimljivih stvari. O značaju znanosti suvišno je govoriti, sjajno je što se upravo ovaj festival kroz sve ove godine etablirao kao izvrsna manifestacija koja snažno doprinosi tom našem zajedničkom cilju, stvaranju Rijeke kao grada znanja.

Istaknuta i ostale fotografije: Kristian Sirotich

#Art Kvart #Bojana Ćulum Ilić #Dječja kuća #Festival znanosti 2024 #Niko Cvjetković

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh