Četvrto izdanje TranziTa, europskog festivala suvremenih kazališnih praksi

Četvrto izdanje festivala TranziT donosi niz događanja od kolovoza do studenog 2023., a počinje lokalnom produkcijom na parkiralištu na krovu trgovačkog centra Tower Center Rijeka, s početkom u 19 sati, od 23. do 25. kolovoza.

U ovom istraživanju izvedbeni par Peranić / Valenta unosi ‘deluxe’ osjećaj o pomno odabrane lokacije poigravajući se stalnom utopijskom imaginacijom neke ‘deluxe’ Rijeke koju svi Riječani/ke volimo zamišljati i projicirati u zajedničku budućnost koja nam stalno izmiče kao i izvedba sama.

Drugi dio triptiha Rijeka Deluxe – TOWER smješten je na lokaciji parkirališta na krovu Tower Centra Rijeka u međuprostoru mora s jedne i željezničke pruge s druge strane, okružen cestama i nadvijen nebeskom kupolom. Terasa parkirališta lagano blijedi, brišu se prometne markacije, beton se ljušti i stvaraju se ‘bazeni’ kamenčića. Mladi dolaze ovdje konzumirati fast food i pivo, odrasli su automobilima u tranzitu i iz doljnjih garaža prelaze preko terase prema izlazu nakon obavljenog shoppinga. Tu i tamo netko se zaustavi i opijen pogledom na grad, Učku i Kvarner, vadi mobitel i opali selfi ili panoramu dok iznad njega prelijeću avioni i galebovi.

Par Peranić / Valenta u širokom i dugačkom prostoru poput teniskog terena pokušavaju vratiti prvobitno zamišljeni dašak luksuza ovoga zdanja igrajući ‘deluxe’ par iz brendiranih izloga na istrošenom betonu s pogledom na nedavno prodani toranj. Audio kulisa Envera Krivca scenografski definira izvedbu proširujući publici i izvođačima percepciju koreografskog materijala smještenog u prostor, kao i samoga prostora kompleksa Tower Centra Rijeka.

Festival promovira europske i domaće nezavisne izvedbene umjetnike i mala nezavisna kazališta koja predstavljaju vaninstitucionalni marginalizirani kulturni i umjetnički sektor, dok programski donosi radove koji su u sinkronicitetu sa suvremenom publikom te društvenim i tehnološkim kontekstom. Festival je zamišljen kao višemjesečni program koji je usmjeren na suvremenu izvedbenu produkciju s fokusom na istraživanje novih pristupa razvoju kazališne publike, a na način da se koriste kreativni i inovativni potencijali suvremenih kazališnih praksi.

Cilj festivala je stvaranje održive strukture koja omogućuje sustvaralaštvo i produkcijsku razmjenu nezavisnih umjetnika i organizacija kroz tri podgrupe aktivnosti (1) Predstavljanje radova (2) Publika u TranziTu i (3) Umjetnički inkubator.

(1) Četvrto izdanje TranziTa predstavlja sljedeće radove i autore: -domaću riječku produkciju na specifičnoj lokaciji Rijeka Deluxe – Tower autora Peranić/Valenta; – prezentaciju nekoliko radova nacionalnih i međunarodnih umjetnika u sklopu EU projekta Dancing Together Again! čiji je partner riječki Trafik; –Samoizolacija u 40” mladog i perspektivnog umjetnika fizičkog kazališta Jure Ruže iz Varaždina; Ljubavnice redateljice Senke Bulić u produkciji Kazališta Hotel Bulić iz Zagreba, dok u suradnji s Plesnom mrežom Hrvatske donosimo i plesnu predstavu Geometrija daha španjolske koreografkinje Laure Arís Álvarez, a u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla.

(2) Podprogram Publika u TranziTu namijen je publici s ciljem da joj se omogući direktan kontakt s umjetnicima i njihovim stvaralaštvom kroz kratke radionice prije gledanja predstave. Osim toga, zainteresirana publika imat će priliku sudjelovati i na moderiranim razgovorima s umjetnicima nakon odgledane predstave. Sudjelovanje na radionicama je besplatno uz kupljenu ulaznicu za predstavu s tim da je obavezna rezervacija unaprijed zbog ograničenog broja sudionika radionice. U sklopu EU projekta Dancing Together Again! publika će imati priliku sudjelovati i na nekoliko tematski zanimljivih radionica koje će voditi priznati riječki umjetnici Branko Žak Valenta i Melita Sorola Staničić.

(3) Podprogram Umjetnički inkubator donosi dva istraživačka laba namijenjena profesionalnicima i nadolazećim umjetnicima: “Making Time Stop” koji će voditi Guillaume Pigé i Claudia Marciano iz svjetski poznate i priznate kazališne skupine Theatre Re iz Londona, te “The Bells” koje će voditi međunarodni umjetnici James Riordan (Brú Theatre, Irska) i Maria Gil (Teatro Do Silencio, Portugal).

Začetnica i umjetnička direktorica festivala je riječka samostalna umjetnica suvremenih kazališnih praksi Ivana Peranić. Festival se realizira u produkciji Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA.

Zbog ograničenog broja sudionika/ca radionica te publike, obavezna je prijava putem prijavnog obrasca na www.krila.org ili na krila.rezervacije@gmail.com nakon čega ćete zaprimiti e-mail potvrde i uputu za plaćanje. Cijena ulaznice za predstave je 10,00 eura. Festivalska ulaznica za sva događanja (osim istraživačkih labova) je 30,00 eura.

PROGRAM:

RIJEKA DELUXE – Tower / predstava na lokaciji
Koreografija / izvedba: Ivana Peranić i Žak Valenta
Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA, Rijeka
23-25/08/2023, zapadno parkiralište na krovu Tower Center Rijeka

MAKING TIME STOP / istraživački lab 1
Umjetnički voditelji: Guillaume Pigé i Claudia Marciano
Theatre Re, London
18-19/09/2023, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka

DANCING TOGETHER, AGAIN! / radionice i javne prezentacije
EU projekt /Poljska, Gruzija, Italija, Hrvatska
Tranzicijsko-fikcijsko kazalište TRAFIK, Rijeka
22-23/09/2023, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka

SAMOIZOLACIJA U 40 MINUTA / autorska predstava i radionica za publiku
Režija / izvedba: Jura Ruža
Gllugl, Varaždin
13-14/10/2023, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka

POBUNA SOLD OUT/LJUBAVNICE (Elfriede Jelinek) / predstava i radionica za publiku
Režija: Senka Bulić / Izvedba: Beti Lučić
Kazalište Hotel Bulić, Zagreb
15/10/2023, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka

THE BELLS / Istraživački lab 2
Umjetnički voditelji: James Riordan i Maria Gil
Brú Theatre, Galway i Teatro Do Silencio, Lisabon
07-09/11/2023, Filodrammatica, Korzo 28/I, Rijeka

GEOMETRIJA DAHA / plesna predstava i radionica za publiku
Koreografija: Laura Arís Álvarez / Izvedba:
Zagrebački plesni ansambl, Zagreb
16-17/11/2023, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka

#Beti Lučić #Claudia Marciano #Enver KRivac #Guillaume Pige #Ivana Peranić #James Riordan #Jura Ruža #Krila #Laura Aris Alvarez #Maria Gil #Melita Sorola Staničić #Senka Bulić #TRAFIK #Tranzit #Žak Valenta

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh