“Cure”: o ženskoj seksualnosti kroz balans ozbiljnosti i humora

Nova uspješnica Kolektiva Igralke, dokumentarna predstava “Cure” u režiji Tjaše Črnigoj ponovno igra u prostoru Exportdrva četiri večeri za redom, od 17. do 20. listopada s početkom od 19:30 sati. Riječ je o projektu u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca, Kolektiva Igralke i Zavoda Vidne, a partneri su Slovensko mladinsko gledališče i Maska iz Ljubljane.

Predstava se bavi temama odrastanja, prvih seksualnih iskustava i spolnog odgoja nekoliko generacija žena. Autorice zanima što različitim generacijama znači “izgubiti nevinost”, koliko ih je bilo strah neželjene trudnoće i kakvu su podršku imale u svojem otkrivanju spolnosti. Kroz intimno iskopavanje obiteljskih povijesti, autorice i izvođačice susreću i sram i užitak i šutnju, svejednako nudeći poziv na razgovor o stvarima o kojima inače ne pričamo.

“Sve smo htjele pričati o tim stvarima. Iako smo šutjele. Ili se sramile. Ili nismo imale s kim. Sada na scenu stavljamo ono što inače skrivamo”

izvođačica i suatorica Anja Sabol

Predstava “Cure” nastala je prema ispovijestima žena triju generacija: izvođačica u njihovim tridesetima, njihovih majki koje imaju oko šezdeset godina i njihovih baka koje imaju oko osamdeset godina. Primarno izvorište inspiracije bio je tekst “Moje tijelo, moje vlasništvo” Vite Tijan, učenice Prve riječke hrvatske gimnazije, objavljen u školskom časopisu “Kult”.

Uz redateljicu i dramaturginju Tjašu Črnigoj i izvođačice Sendi Bakotić, Anu Mariju Brđanović, Anju Sabol i Vandu Velagić,  autorstvo potpisuje i Tijana Todorović, ujedno i suautorica koncepta i kostimografkinja. Scenograf je Ivan Botički, autorica videa Mara Prpić, a oblikovanje svjetla potpisuju Marin Lukanović i Tjaša Črnigoj.

Potrebno je napomenuti kako predstava „Cure“ nije primjerena za mlađe od 14 godina.

Naslovna fotografija: Ulomak iz predstave

Autor:Dražen Šokčević

#"Cure" #Export drvo #HNK Ivan pl. Zajc #Kolektiv Igralke #predstava

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh