Damir Stojnić: Prostor neobjašnjivog omogućuje nam disanje

Strip almanah „IracionaList” dugo je očekivana, ultimativna ljetna poslastica. Sto dvadeset i šest stranica užitka na dobrom papiru – teškom, ni presjajnom, ni pre mat – donose nam izabrane radove sudionika 1. i 2. Kvarnerske kolonije autorskog stripa i ilustracije održane u Opatiji i Rijeci 2020. i 2022. godine, u organizaciji Društva za istraživanje i potporu (DIP).

Kako stoji u uvodu uredništva, radovi su nesputani, necenzurirani izričaj „lokalnog kolorita” 15 autora i autorica iz cijele Hrvatske, a na slobodnu temu ili teme vezane za riječku prošlost, sadašnjost i moguću budućnost.

Grabežljivom gestom grozničavo prevrćući stranice almanaha, primjećujemo da su stripovi kombinirani kao dobra jazz improvizacija, da se tu možda smjenjuju utjecaji američkog underground stripa iz 60ih i 70ih s tendencijama u grafičkim novelama od zadnjih 10-20 godina (psihodelija sa karikaturalno/stiliziranim realizmom), dok scenariji naizgled variraju od toka misli do dnevničkih vinjeta. Almanah odiše luksuzom inteligencije i kreacije koncentrirane u protoku vremena, a umjetnička kvaliteta stripova i sjajna oprema učinit će ovaj almanah svijetlim predmetom žudnje svakog stripofila, pa i ponekog normalnog čovjeka sa zdravijim ljudskim vrijednostima koje, na našu pogibiju, rapidno padaju u zaborav.

Povratak u jabučnjak, Damir Bralić

Odmičući naslovnicu od lica nakon neizbježnog mirisanja nove knjige (miris je odbojno-privlačan, s primjesom ribe), primjećujemo da se gomila apstraktnih formi s očima pretvara u portret, rad Damira Stojnića. Uz Damira Steinfla i Matiju Pisačića, Stojnić je jedan od urednika prvog dvobroja „Iracionalista”, a portret na naslovnici je satir iz Stojnićevog stripa „Vještica”.

Svaka sličnost s izbezumljenim Sokratom je slučajna?

Posve slučajna. Jedan od urednika, Matija Pisačić, rekao je da ga podsjeća na Karl Marxa, sluđenog ili na lakim drogama. Prije nego sa Sokratom, usporedio bih ga s Diogenom, dok gleda u sunce u trenutku koji prethodi posjeti Aleksandra Makedonskog. Ispravno si navela, to je lik iz mojeg nedovršenog stripa „Vještica-čudna biografija jednog svirača trube” i da, taj lik je satir. U originalnom kadru vide mu se rogovi. Moguće ga je prispodobiti s keltskim Cernunnanom tzv. „zelenim čovjekom” koji je protejsko božanstvo prirode u vječnoj metamorfozi od stabla do životinje. Mislim da nije postojao jasan koncept zbog kojega je završio na naslovnici. Steinflu, Pisačiću i meni jednostavno se svidio taj čudan pogled u kojemu se, u jednakom omjeru, nadaju i blagost, i ganuće i ludilo. Kada smo mu dodali naslov „IracionaList” sve je sjelo na mjesto. Dugo smo ga potom gledali na zaslonu kompjutera i smješkali mu se. Ima u njemu nešto arhajsko, iz vremena dok je još bilo misterije u svijetu, dok nismo, kao civilizacija, počeli tako manično napadati prostor neobjašnjivog, jer baš taj prostor omogućuje nam disanje, inače bi se podavili od vlastitog „razumijevanja”.

Kako ste se odlučili objaviti ovaj almanah i koji su najveći problemi s kojima ste se u tom kontekstu suočili? Na svojoj fb stranici ste istakli: „Pomozite strip-autorima, jer oni sebi ne mogu. Uvjetovani nadahnutim gubljenjem vremena – crtanjem stripova, zapostavljaju svakidašnje obaveze, prokrastinirajući egzistencijalne imperative do ruba bankrota ili autodestrukcije.”

Sve je krenulo od “1. Kvarnerske kolonije autorskog stripa i ilustracije” koju je 2020-te, u prostoru Exportdrva, organizirao Damir Steinfl i udruga DIP (Društvo za istraživanje i potporu). Napravili su sjajan posao, izložili začuđujući broj vrlo kvalitetnih autora, napravili antologijski presjek svega što u polju stripa i ilustracije vrijedi u Hrvatskoj, a to ga ima puno, i sve su to dokumentirali izvrsnim i iscrpnim katalogom od gotovo 300 stranica na kojima je predstavljeno 67 autora, uglavnom iz Hrvatske, premda ima nešto regionalnih i stranih autora. Tada je krenulo i moje poznanstvo sa Steinflom i predložio sam mu da pokrenemo godišnji strip časopis koji bi pratio zbivanja i autore na lokalnoj, domaćoj i regionalnoj sceni. On je dugo u stripu i već je i sam imao takvih ideja. Steinfl je i dao ime almanahu, ali prva varijanta je bila “Veseli iracionalist”, pa “Iracionalistov almanah” no ja sam mu predložio da to skratimo u “IracionaList”. Svidio mi se taj dio “List” u imenu, kao Novi list, Smokvin list… On se, s našim prijedlogom, obratio direktorici DIPa Marti Berčić i napisao projekt, a DIP ga je potom prijavio na natječaj Primorsko-goranske županije od koje smo dobili novac, dok je Marta iz džepa DIPa osigurala dio sredstava. Na promociji kataloga 1. Kvarnerske kolonije, u prostoru Gervais u Opatiji, upoznao sam i Matiju Pisačića, trećeg člana uredništva koji je napravio prijelom za tisak “IracionaLista”. Njegovo iskustvo i pomoć su bili neprocjenjivi. To bi bila neka najkraća genealogija, ali da se vratim na tvoje pitanje. Osnovni poticaj nam je bio uvid u kvalitetu i bogatstvo lokalne, domaće i regionalne strip scene i potreba da joj se pruži dodatni razlog postojanja u vidu publikacije koja bi pratila rad mladih, sredovječnih, starih, pa i metuzalemski drevnih autora, makar ih trebalo ekshumirati. Kao uredništvu, lopate i krampovi nam nisu strani. Najveći nam je problem što nemamo sredstava za isplatu iole pristojnih honorara autorima zastupljenim u almanahu, ali to se, barem donekle, kompenzira pozivom na Kvarnersku koloniju stripa i ilustracije s plaćenim smještajem, obrocima i dnevnicama. Skromno, ali dostojanstveno. Pritužbi za sada nije bilo.

Naslovnica „IracionaLista”, Damir Stojnić

U uvodniku je navedeno da vam je jedini kriterij za odabir radova bila kvaliteta radova, bez obzira na moguću problematičnost u njima iznesenih ideja i stavova. Što to znači?

Prije svega, imali smo potrebu distancirati se od ove fašistoidne “cancel” kulture koja zabrinjavajuće dobiva na zamahu. Osnovna ideja koju time želimo posredovati je da se autori ne autocenzuriraju. Pogrešni i problematični stavovi dio su autentičnosti individue. Ne zanimaju nas stripovi aseptično ispolirani „političkom korektnošću”. Svi mi u sebi nosimo malog diktatora, nemojmo se (samo)zavaravati. Uostalom, dovoljno se prisjetiti uradaka Robert Crumba ili Garry Panthera, seksualiziranosti, mizoginije, ksenofobije i ostalih patogenih elemenata kojima su gusto prožimali svoje poetike i idiome i istovremeno ih ismijavali. Dakle, bitno je da autor spram tog „malog unutarnjeg diktatora” posjeduje zdravi odmak. Duhoviti, zdravi odmak bio bi najpoželjniji.

Kako se pristupa Kvarnerskoj koloniji autorskog stripa i ilustracije i kada možemo očekivati novi broj „IracionaLista”?

Budući da kolonija sama po sebi nije dosegla dovoljan nivo popularnosti, pa da za nju raspisujemo natječaj, te budući da smo financijski prilično ograničeni, ona je, barem za sada, isključivo pozivnog tipa. Sljedeće održavanje bi trebalo biti u studenom ove godine, a inauguracija Kolonije i prezentacija IracionaLista kao i izložba radova s prethodnih Kolonija, održat će se na Akademiji Primijenjenih Umjetnosti, na Riječkom kampusu.

Koji su sljedeći koraci u promociji „IracionaLista”? Gdje se almanah može kupiti?

Prvo predstavljanje ide upravo sada, na festivalu SuperToon u Šibeniku, od 24 do 28.srpnja. Tamo će ga predstaviti Matija Pisačić, a prijavili smo ga i na natječaj za najbolju strip publikaciju, pa tko zna? Možda kapne i koja nagrada ili barem priznanje. Nada u teško ostvarivo ili gotovo nemoguće jedna je od bitnih karakteristika bezumništvo/uredništva „IracionaLista. Sljedeća promocija ide u rujnu, na OHOHO festivalu u Zagrebačkoj Medici, a nakon toga, studeni na APURi u Rijeci.
Almanah će se moći kupiti, ukrasti, a možda kome bude i poklonjen, tijekom navedenih promocija ili u prostorima udruge DIP, Wenzelova 2, u Rijeci. To je jedna stara zgrada preko puta Kazališta, s ulazom preko puta Mrtvog kanala. Na facebook stranici „Kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije” stavljen je njihov broj žiro-računa te su opisane sve potrebne predradnje da do almanaha „IracionaList” dođete.

IracionaList možete kupiti za 10 eura i/ili ostaviti donaciju:

Društvo za istraživanje i potporu, Wenzelova 2/1, Rijeka, Hrvatska, OIB: 78171364712

ŽIRO RAČUN: ZAGREBAČKA BANKA  IBAN: HR7123600001102394295, s naznakom za Iracionalist i/ili donacija za novi broj!, model: 00 01022023

#Damir Bralić #Damir Steinfl #Damir Stojnić #Društvo za istraživanje i potporu #IracionaList #Matija Pisačić

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh