Dani Mjesnog odbora Vojak

U ozračju čiste radosti protekli su Dani Mjesnog odbora Vojak na kojima smo propitivali mogućnost ograničenja prometa radi uspostave sigurne pješačke zone i uređenja kvartovskog trga na zapuštenoj javnoj površini ispred marketa Brodokomerca u neposrednoj bilizini Osnovne škole “Vladimir Gortan” te dječjeg vrtića “More”.

Na tom zapuštenom, a centralno smještenom platou u naselju, zbog neprestane cirkulacije vozila zapriječeno je normalno kretanje pješacima koji su se na putu do škole, vrtića i trgovina prisiljeni provlačiti između automobila.

Dok neobzirni vozači ulaze, izlaze, okreću se i okolnim lokalima pristupaju do samog ulaza, posebnu nesigurnost osjećaju djeca i stariji. Stoga smo na jedan dan zauzeli ovaj prostor, pretvorili ga u sigurnu pješačku zonu i kroz dječje radionice vrtlarskog, likovnog i urbanističko arhitektonskog predznaka te mali eko sajam na njemu otvorili trg koji Vojaku nedostaje. Susjedima smo ponudili i anketu kako bismo propitali njihova razmišljanja o mogućoj preobrazbi ovog prostora.

Istodobno se na omiljenom Vojnom igralištu održavao košarkaški turnir za mlade, a organizirana je i stručno vođena šetnja Vojakom tijekom koje smo se upoznali s vrijednim primjerima arhitekture te graditeljske i parkovne baštine koju smo primili u nasljeđe.

Kao uvod u ova događanja, održana su i dva stručna predavanja na kojima su uvaženi stručnjaci, arhitekt i urbanist Bojan Bilić te krajobrazna arhitektica Dobrila Kraljić govorili o kulturi javnog prostora te zelenoj ostavštini Josipa Kulfaneka koji je na području Osnovne škole “Vladimir Gortan” imao rasadnik u kojem je uzgajao bilje da bi stvorio trsatski i ostale sušačke parkove.

Dani Mjesnog odbora Vojak organizirani su u suradnji s Društvom arhitekata Rijeka te Osnovnom školom “Vladimir Gortan”.

Svima zahvaljujemo na suradnji i neizmjernom volonterskom doprinosu!

#Dani Mjesnog odbora Vojak #Mjesni odbor Vojak #OŠ Vladimir Goltan #Vojak

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh