Darija Žilić predstavila novu knjigu: Idiotu treba reći da je idiot

Mislim da mlade autorice moraju biti žešće, u mladosti bih došla idiotu i rekla mu da je idiot. Kakve fraze i teoretiziranja, treba biti žešći, što je muškarcima dozvoljeno, ženama nije, rekla je Darija Žilić referirajući se na zbivanja na ovogodišnjem Vrisku i izazvanu polemiku

U ponedjeljak je u Galeriji O.K. održano predstavljanje nove knjige nagrađivane književnice, pjesnikinje, novinarke i aktivistice Darije Žilić. „Sol Zaborava“ šesnaesta je knjiga ove cijenjene autorice, objavljena u ShuraPublikacijama vlasnice Shure Dumanić, koja je zajedno s pjesnikinjom Fridom Šarar moderirala predstavljanje knjige.

 – Razlika među pjesnicima temelji se na tome kako na poeziju uopće gledamo, ona je specifičan način promatranja stvarnosti. Razni je pjesnici pokušavaju pripitomiti, oni tretiraju poeziju kao alat kojim moraju ovladati, dok kod Darije to dolazi spontano, samo izlazi iz nje, ona taj jezik rađa. Darija ima vrlo specifičan način stvaranja, ona piše poeziju o pisanju poezije te se nekolicina pjesama iz ove knjige bavi upravo tom problematikom nastajanja pjesme, započela je pjesnikinja Frida Šarar prepustivši riječ gošći iz Zagreba.

– Najteže je prihvatiti samoga sebe – a taj trenutak kada napišem pjesmu, e to sam ja. Moj svijet je unutra, i tu se ja najbolje i osjećam. Najteže je bilo samoj sebi reći to si ti, ali naučila sam tako živjeti, naučila sam živjeti na pozornici života. Doista pišem lakoćom, a većina pjesama koje nastaju nastaju raznim interakcijama – prijatelji ti se jave i motiviraju te da se počneš otvarati, da počneš pisati.. To je ono najljepše što mi je poezija donijela, donijela mi je ljude, rekla je Darija Žilić, koja je iz zbirke „Sol Zaborava“ pročitala šest pjesama – „Starenje“, „Zona“, „Berlusconi“, „Ljeto u gradu“, „Ružičasta posteljina“ i „Poredak stvari“, kroz koje je u opuštenoj atmosferi Galerije O.K. publici približila tok svojih misli te uprizorila intimne dijelove vlastite svakodnevice.

– Otvorena sam i nemam što skrivati. Nema me više što povrijediti, sve preživiš na kraju. Ponekad ta patnja ipak donese nekakvu dobrobit. Pitam se uživam li mazohistički u nečemu što ne valja  da bih o tome pisala, našalila se autorica.

Nakon čitanja poezije polemiziralo se i o statusu književnica u hrvatskom društvu.

– Svaka žena u svojoj se karijeri susreće s važnim i moćnim muškarcima, koji bi iz nje isisali energiju poput vampira, koji bi je iskoristili na prljave i podmukle načine. Tim putem nikada nisam htjela ići, mislim da su takvi uspjesi kratkoročni, drago mi je da to nikada nisam dopustila. Također, nikada nisam htjela ići protiv sebe – jer novac nije najvažniji, važno je da ne izlaziš iz svog svijeta, jer kad jednom izađeš – gotov si, zaključila je Darija Žilić.Književnice su se dotakle i ovogodišnje drame oko Vriska, riječkog sajma knjiga i festivala autora, na kojem je položaj autorica u društvu ozbiljno degradiran, a „važni“ muškarci s „važnim“ mišljenjima još su jednom dokazali kako je seksizam sveprisutan i još ga nismo uspjeli iskorijeniti.

– Mislim da mlade autorice moraju biti žešće – u mladosti bih došla idiotu i rekla mu da je idiot. Kakve fraze i teoretiziranja, treba biti žešći, što je muškarcima dozvoljeno, ženama nije, rekla je Darija Žilić.

– Mislim da je to bila glupa, neslana šala, mačo provokacija. Ona nije bila usmjerena prema osobi, ali jest prema ženskom stvaralaštvu, činjenica je da se žene teže probijaju, zaključila je Frida Šarar.

Naslovnu fotografiju Darije Žilić snimila Klara Stilinović


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/tisakbiz/artkvart.hr/wp-content/themes/cenote/template-parts/content-single.php on line 56

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh