Viktor Popović: Bez naziva (Arhiv Filodrammatica)

Splitski umjetnik Viktor Popović, u potrazi za protokom vremena, predstavio se riječkoj publici izložbom „Bez naziva (Arhiv Filodrammatica)” u Galeriji Filodrammatica.

U četvrtak, 5. listopada u Galeriji Filodrammatica otvorena je izložba Bez naziva (Arhiv Filodrammatica), splitskog umjetnika Viktora Popovića. Umjetnik, čiji je rad poznat po povezivanju i uporabi izložbenog prostora/konteksta sa svojim radovima, riječkoj se publici predstavio izložbom koja preispituje kontekst povijesti zgrade Fildrammatice, izgrađene 1890. godine prema projektu Giacoma Zammattija. U potrazi za naznakama i svjedocima povijesti, Popović je, u Državnom arhivu u Rijeci, pronašao fotografije Ilaria Carposia, koje dokumentiraju te prikazuju izvorni oblik interijera i pročelja zgrade.

–  U četvrtom mjesecu sam proveo par dana u Rijeci istraživajući zgradu, kako i dostupni arhivski materijal, koji su mi isto tako omogućili kolege iz Drugog Mora. Pronašao sam zanimljiv fotoarhiv četiri fotografije, čije otiske vidite na zidovima, kazao je autor izložbe.

Koristeći originalne fotografije kao vizualni predložak u kombinaciji s prašinom koja je sakupljena u interijeru Filodrammatice – stvorena je serija grafika koja ukazuje na neizbježni tijek vremena. Monokromna scena sjećanja, nastala iz fizičkog prisustva ideja i vremena u vidu prašine rezultirala je otiscima svijetle game, koja ostavlja osjećaj nestajanja i prolaznosti. 

–  Za same grafike, kao boju sam koristio procesuiranu prašinu, koja je sakupljena u ovom prostoru. To su isto, vrijedne kolege skupljali tijekom određenog vremena iz svih uglova koji su zapravo nedostupni za čišćenje.

Kao pandan ili paralela „duhovima“ vremena, umjetnik je također izložio i seriju fotografija u boji, koje predstavljaju recentno stanje interijera. Fotografije su izložene u lightboxovima, postavljenima na namještaju koji pripada samom prostoru – stolice i lusteri.

– Napravio sam i seriju fotografija, nekakvog, recentnog stanja interijera. Činila mi se zanimljiva transformacija, pogotovo u svečanoj dvorani, gdje se dogodila inverzija gledališta s pozornicom. Isto tako, snimljeni su detalji, koji pokazuju izhabanost zgrade, te patine koja se korištenjem dogodila – objašnjava nam autor.

Otvorenje je, očekivano, popraćeno velikim interesom i odazivom publike. Oduševljenje prisutnih, kao i interes istih za proces nastajanja ciklusa i diretnih pitanja Viktoru Popoviću o samoj pripremi i produkciji, bilo je na zavidnoj razini.

Jeste li do sada već izlagali u Rijeci?

–  U Rijeci sam imao već jednu samostalnu izložbu, uf, to je bilo prije dosta godina. To je bilo 2008. godine, radilo se o reakciji na prostor grada, a izložba se bavila pitanjem Mrtvog kanala i onih skala za spuštanje prema brodovima. Izložba je održana u Harteri/Marganovo. Tako da je dosta vremena prošlo i drago mi je da sam ponovo tu.

Izložba ostaje otvorenom do 26. listopada 2023., radnim danom od 11-13 i 16-20 sati, te subotom od 16 do 20 sati.

Autorica fotografija: Klara Stilinović

#ciklus grafika #Fotografija #Galerija Filodrammatica #Kultura #Rijeka #Umjetnost #Viktor Popović

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh