Posljednja prilika za dijalog sa Stanislavom Habjanom u Galeriji Kortil

Nakon što je dočekivao sugovornike kao domaćin izložbe i stvarao ambijent za multimedijska događanja, druženja i suradnje, pisac i multimedijski umjetnik Stanislav Habjan pozdravlja Rijeku performansom

U subotu 7.10. u 19 sati u Galeriji Kortil svečano se zatvara izložba Prijatelj Stanislav, dijalozi riječki Stanislava Habjana uz performans autora kao pozdrav riječkoj publici. Izložbu je moguće pogledati još u subotu ujutro od 10 do 13 sati, te na zatvaranju u 19 sati – Kortil poziva na posljednju priliku za dijalog s autorom.

O izložbi

Specifičnost ove izložbe je što je umjetnik tijekom cijelog njenog trajanja do 7. listopada prisutan u Galeriji Kortil, dočekujući sugovornike kao domaćin izložbe i stvarajući ambijent za multimedijska događanja, druženja i suradnje.

Vrijeme i načini njegova čitanja, umjetnička izdvojenost i životna pripadanja, identiteti i njihove množine, prožimanja i međuprostori između slike i teksta, pojavnog i duhovnog, intimnog i javnog, igre i kreacije ‒ to su teme i motivi izložbe koja se na prvi pogled doima kao ilustrirana čitaonica, da bi se u njoj najprirodnije potom pogledali kratki filmovi s plesom i glazbom, svjedočilo izradi pjesme-slike ili se zapričalo s autorom.

O autoru

Pisac i multimedijski umjetnik Stanislav Habjan u hrvatskoj se književnosti pojavljuje 1984. s antologijskom zbirkom kratkih priča Nemoguća varijanta. Vrijeme izlaska knjige koincidira s otvorenjem prve izložbe Greiner&Kropilak Mailart Officea, čime započinje i slučaj zamjene identiteta i promjene izražajnog medija: pisac se dva desetljeća potpisuje kao lik iz svoje knjige, bavi se mailartom, grafitima, peformansom i dizajnom, objavljue slikovnice i grafičke mape.

Od godine 2012., s promjenom kape i prolaskom kroz grlo klepsidre, kroz usko grlo dijakronije, na drugu stranu, na lice opuštenosti, viška mogućnosti, u slobodu kombinatorike, bujne biofilije, srdačne prisnosti, takoreći od nulte točke do bogate polimorfnosti (Tonko Maroević), Stanislav predstavlja svoj rad uživo, oblikujući putujuće izložbe (Dućan metafora, Dijalozi, Liter-art-ura…) kao ambijente za multimedijska događanja, druženja i suradnje.

Autor je šest knjiga proze i dvije knjige tekstova za pjevanje – Košulja na cvjetove i pjesme na struju (Petikat, 2020.) te Pjesma mladom umjetniku (Petikat, 2023.), kao i dizajnerske monografije Stanislav Habjan, Neobjavljeno 1983-2023 (u suradnji s Markom Golubom, HDD, 2021.)

S umjetničkim kolektivom Car je gol, za koji piše pjesme, nastupa od jeseni 2019. “u galerijama i u klubovima, na kućnim svečanostima i u domovima za starije osobe, na trgovima i u tramvajima, na suncu i po kiši. Više o tome u knjizi Car je gol na kiši (Petikat, 2020.), kao i na stranicama:

www.carjegol.com

(pjesme/performansi)

http://stanislav.petikat.com/press

(razgovori, recenzije)

http://stanislav.petikat.com/hr/stanislav-habjan

(biografija)

Instagram – @stanislavhabjan

#dijalog #druženje #Galerija Kortil #performans #Stanislav Habjan

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh