DUBoak, Malinska: blagoslov barki na Porcijunkulu

Na dan svetkovine Gospe od Anđela – Porcijunkulu, vlasnici barki i brodova s Krka, Cresa i Lošinja stoljećima plove na Glavotok, franjevački glagoljaški samostan iz 15. stoljeća kako bi primili blagoslov za svoja plovila i posadu.

Želite li sudjelovati u autentičnom doživljaju blagoslova barki koji se stotinama godina čuva u pomorskoj tradiciji otočana – ove ste godine pozvani u Malinsku. S namjerom da se ovaj običaj revitalizira i dodatno promovira kao sastavni dio lokalne pomorske baštine, DUBoak – interpretacijski centar maritimne baštine 2. kolovoza s početkom u 18:00 sati organizira prigodni program namijenjen svim zaljubljenicima u more i barke.

Uz panoramsku vožnju uvalom Čavlena, do Glavotoka će vas voditi Kapetan Ivan, najstariji brod u
malinskarskoj vali. Ispraćaj i doček brodica održat će se ispred DUBoak-a uz tradicijsku glazbu i lokalnu gastronomsku ponudu.

No, što se zapravo obilježava 2. kolovoza? Događaj kojim je započelo obilježavanje Gospe od Anđela zbio se 1216. godine kada je Sveti Franjo izmolio oprost grijeha kod pape Honorija III. Papa je odobrio poseban oprost onima koji pohode crkvicu Porcijunkule – malo svetište koje je Sveti Franjo uspostavio odvojivši od svijeta tek „komadić” (lat. portiuncula) kako bi mogao skromno i ponizno služiti Bogu. Otada, na ovaj dan vjernici diljem svijeta traže oprost grijeha.

Za više informacija i rezervacije posjetite web stranicu DUBoak – interpretacijskog centra maritimne baštine: www.duboak.org.

#DUBoak #Glavotok #Gospa od Anđela #Malinska #Porcijunkula

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh