Zmaj/Orko/Star inspirirani trenutkom na Morskom prascu pomicali granice svemira

Sve ono što ste do sada imali prilike pročitati ili čuti o bendu Zmaj/Orko/Star, sve ono što vam je o njima rekao netko drugi je – istina. Jedinstveni je to zaključak nakon energičnog nastupa na Morskom prascu, ovogodišnji festival jazz i eksperimentalne glazbe Štikla svojim je drugim koncertom podigao letvicu iznimno visoko, nastup ovog terceta vrhunskih hrvatskih glazbenika nimalo neće biti jednostavno nadmašiti.

Zoran Majstorović kao Zmaj, Borko Rupena kao Orko i Toni Starešinić kao Star u Rijeci su premijerno promovirali svoj album prvijenac imena Escape, ali s plaže na Kantridi nitko nije morao bježati. Majstorović, Rupena i Starešinić su na zmajevim krilima i pod Orkovim čarolijama definitivno zasjali kao zvijezde i svim okupljenim gledateljima na licu mjesta demonstrirali zašto za njih kažu da ispituju granice svemira, svoje zemaljske korijene i energiju pokreta te otkrivaju nove mostove vođeni intuicijom, inspirirani trenutkom i posve slobodnim duhom.

Zoran Majstorović, Borko Rupena i Toni Starešinić. Snimio Kristian Sirotich

– Prvi album smo izdali lani u prosincu za Dancing Bear, a snimljen je album tako da smo došli u studio, dva dana smo samo svirali bez ikakvih priprema unaprijed, onda smo to preslušali, odabrali što nam se sviđa i to smo malo doradili na nekim mjestima. Posebnost našeg albuma jest upravo to da smo mi te pjesme morali nanovo naučiti nakon što smo ih već snimili, a to je neka vrsta paradoksa. Stilski tu ima puno elemenata slobodne improvizacije, ali opet to nije slobodna improvizacija, jer to su ipak strukturirane pjesme,  započeo je Zoran Majstorović.

Zmaj/Orko/Star na Morskom prascu je promovirao album Escape, pritom su ostavili dojam da bi na svakom koncertu mogli snimiti opet isti album, koji bi opet drugačije zvučao.

– Pronašli smo koncept koji dosta dobro funkcionira, 70 posto onoga što sviramo je čista improvizacija, 30 posto je ipak ono što znamo, pa imamo točno znakove kada ćemo ići u kojem smjeru. U nekim našim idućim albumima mogli bismo iskoristiti i ovih 70 posto, ali opet je sve to što izvodimo strukturirana glazba koju mi znamo, nastavio je Zoran Majstorović.

Gledatelji su na Morskom prascu prepoznali kvalitetu i energiju kojom Zmaj, Orko i Star izvode svoje skladbe, na kraju je pao i bis, nisu dečki tek tako otišli sa stagea.

Jedan, jedinstven i neponovljiv – Toni Starešinić. Snimio Kristian Sirotich

– Drago mi je da je bilo jako puno glazbenika, ne samo jazz muzičara, bilo je rokera, ljudi koji sviraju gaže. Ali to me nimalo ne čudi. Ono što Toni Starešinić izvodi s klavijaturama je jedinstveno, on je jedini klavijaturista u Hrvatskoj koji svira na ovaj način, s toliko klavijatura i toliko različitih soundova, kao i konceptom koji dolazi iz jazz rocka sedamdesetih i vodi do slobodne glazbe 21. stoljeća. Imamo unikatan poseban zvuk, a povrh svega mi smo prijatelji, ovo je prijateljski bend, razumijemo se na svim razinama, ne samo glazbeno, zaključio je Zoran Majstorović. Zmaj/Orko/Star nastavljaju dalje s ljetnim nastupima, slijede im Šibenik, Krk, Malinska, novi album još uvijek nije u pripremi, što ne znači da novog nosača zvuka neće biti.

#Borko Rupena #Ljeto na Kantridi #Morski prasac #Toni Starešinić #Zmaj/Orko/Star #Zoran Majstorović

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh