Dvostruka dram(m)a na Korzu

U ponedjeljak 26. veljače u 11:00 sati na Korzu će ravnateljica Hrvatske drame, Ana Vilenica, ravnatelj Talijanske drame, Giulio Settimo te glumice i glumci Hrvatske i Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca otvoriti izložbu Dvostruka dram(m)a.


Izložba Dvostruka dram(m)a odabir je dvadesetak dramskih predstava produciranih u posljednjih deset godina u HNK Ivana pl. Zajca.
Prizori predstava oživjet će sjećanja riječke publike na neka od mnoštva vrhunskih glumačkih ostvarenja naših dramskih umjetnica i umjetnika.
Podsjetimo, Narodno kazalište osnovano je 4. siječnja 1946. sa sjedištem u Rijeci i to s Hrvatskom i Talijanskom dramom, te ansamblom Opere i baleta. Prva predstava Hrvatske drame, „Dubravka“ Ivana Gundulića i prva predstava Talijanske drame, „Il burbero benefico“ Carla Goldonija, izvedene su te iste, 1946. godine.


Od te se godine sve do danas bez prestanka izvode dramske predstave na hrvatskome i na talijanskom jeziku.
Nerijetko se u dramskim predstavama govore oba jezika, a bio je i slučaj čak pet jezika u jednoj predstavi. Iako i Hrvatska drama i Talijanska drama autonomno pripremaju svoj sezonski repertoar, često su predstave rezultat suradnje obaju ansambala.


Hrvatska i Talijanska drama HNK Zajc danas broje 30 glumica i glumaca ukupno, a među rijetkim smo nacionalnim kazalištima u svijetu s dva dramska ansambla.


Izložba je realizirana u suradnji s Gradom Rijekom.

Istaknuta fotografija: Dražen Šokčević; HNK Ivan pl. Zajc

#Dvostruka dram(m)a #HNK Ivan pl. Zajc #Izložba #Korzo #Talijanska drama

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh