Festival Port of Dance sinoć otvoren s dva dueta

Rijeka je ovoga tjedna u duhu suvremenoga plesa – Hrvatski kulturni dom na Sušaku riječkoj publici donosi peto izdanje festivala Port of Dance. Festival koji je nastao kao nasljeđe riječkog Spring Forward Festivala (koji se održao u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture), već nekoliko godina nastavlja obogaćivati riječku kulturnu scenu nudeći recentnu produkciju domaćih i međunarodnih suvremenih plesnih predstava. Uz klasične izvedbe, na festivalu se mogu doživjeti i plesni nastupi transponirani u VR tehnologiju. Na ovogodišnjem se programu našlo sedam predstava na tri lokacije, film i razgovor u Art-kinu, te čak tri predstave u virtualnoj stvarnosti, od čega jednu prati i interaktivna plesna radionica za djecu od 8+ godina. 

Pozornica HKD-a je sinoć za samo otvaranje ugostila dvije kraće predstave u formi dueta – Born by the Sea njemačkog koreografa Frana Diaza i nagrađivani AMAE, koji je nastao suradnjom Riječanina Borne Babića i talijanske koreografkinje i plesačice Eliane Stragapede. Obje predstave pristupaju vječnoj temi muško-ženskih odnosa, no iz sasvim različitih rakursa. Born by the Sea nas kroz nostalgične stihove multidisciplinarnog umjetnika Richija Culvera (“I was born by the sea, I was raised by the water…”) vodi na britansku obalu u zimskim mjesecima, čiju sliku nadopunjuje kostimografija sivo-plavih tonova urbanog stila i prigušena rasvjeta. Konkretnost mjesta nadilazi metaforičnost susreta koja je dočarana pokretima izvođača (Sandra Bourdais i Louis Steinmetz) gotovo kibernetičke teksture. Fluidni prijelazi iz unisonih dionica u one komplementarne, razlažu tijela koja su čas osnažena, a čas sputavana svojom prošlošću.

Born by the Sea

Puno topliji, ali i manje ravnopravan odnos vidjeli smo u AMAE, koji istražuje potrebu suovisnosti i želju da se bude voljen. Žensko tijelo na početku predstave pasivno isklizuje iz ruku muškog izvođača poput tekućine, dok ga on pokušava oživjeti i dignuti na noge, što ističe opasnost da se želja za ljubavlju pretvori u toksičnu kontrolu. U drugom dijelu je pak muško tijelo ispunjeno trzajima koji rastu do maničnosti, da bi se na kraju ipak akcentuirala slika zagrljaja kao sjedinjenja. Tehnički zahtjevna koreografija ne libi se dugih stanki i razvijanja pokreta na temelju prijenosa težine i plesnog odnosa u punom smislu, što je zaista užitak gledati. To je potvrdio i gromoglasan pljesak iz dupkom punog gledališta koji je izvođače pozvao na poklon čak četiri puta.

AMAE

Ulaznice po cijeni od €7 moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu i Foto Reviji uz naknadu od dodatnih €0,95 za obradu transakcije. Blagajna HKD-a otvorena je sat vremena prije programa.
Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice, isključivo na blagajni HKD-a, a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.

Cjelokupni program Port of Dance festivala koji traje do 18.5. nalazi se na adresi https://hkd-rijeka.hr/portofdance/

Fotografije i vizuali: Hrvatski kulturni dom

Galerija fotografija: Sanja Prodan

#AMAE #Born by the Sea #Borna Babić #Eliana Stragapede #Fran Diaz #HKD #Port of Dance

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh