Josip Giuseppe Moretti-Zajc: slikar inspiriran svjetlom

Josip, poznat i kao Giuseppe, Bepo, Moretti-Zajc, rođen je u Bakru. Živio je, kretao se i stvarao u Rijeci, na Sušaku i Trsatu. Bio je slikar inspiriran svjetlom, pod snažnim utjecajem venecijanskog slikarstva. Kreirao je neke od najljepših pejzaža, marina i panorama Kvarnera te scenski zastor za Hrvatsku čitaonicu na Trsatu. Bio je jedini ozbiljniji slikar na Sušaku između dva svjetska rata, živeći boemski život i sloveći kao jedini slikar Hrvatskog primorja

Josip Giuseppe Moretti-Zajc

Iako Moretti nije stvarao grandiozna djela, većinom se bavio manjim formatima, koristeći akvarel, ulje i pastel. Njegova najbolja djela uključuju „Portret Bakranke” (1909.), „Malo brodogradilište na Kantridi”i „Na izletu”, naglašavajući svjetlost plenerističkim pristupom.

Slikao je uglavnom duž relacija Venecija – Trst – Rijeka, s povremenim posjetima Zagrebu. Bio je pod utjecajem venecijanskih učitelja, što se odrazilo u njegovim melankoličnim prizorima, ali je također bio tematski i stilski povezan s hrvatskim umjetnicima poput Menci Klementa Crnčića i Ferda Kovačevića.

Moretti je rođen 1882. u Bakru, gdje je završio osnovnu školu. Pokazao je interes za slikanje već u ranom djetinjstvu i kasnije je školovanje nastavio u Rijeci. Upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Veneciji 1902. gdje je studirao do 1904. Nakon toga se vratio u Rijeku i nastavio s likovnim radom.

Ulica u Bakru, ulje na platnu, Bakar, 1921. g., visina 59 cm, širina 43 cm

Moretti je bio ključna figura povezivanja umjetnosti 19. i 20. stoljeća, slika akademskim i modernim stilom, posebno nakon izložbe 1901. godine koju je organiziralo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Bio je jedan od prvih slikara u Rijeci koji je slikao impresionistički i pleneristički, istražujući svjetlost i atmosferu u svojim djelima.

Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, a njegova umjetnost ostavila je dubok trag na riječkoj likovnoj sceni. Umro je na današnji dan 1933. na Sušaku, a njegovo djelo i dalje je cijenjeno i izlagano, uključujući retrospektivne izložbe poput one koja je priređena 1994. godine u Narodnoj čitaonici na Trsatu.

Istaknuta slika: Josip Moretti Zajc, „Pogled na Trsat”, 1913. ulje na platnu

#Giuseppe Moretti #Josip Moretti #obljetnica #Rijeka #slikarstvo

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh