Hrvoje Hiršl: „Limit reprezentacije“

U petak, 11. travnja u 20 sati, u pulskoj Galeriji Novo, održat će se otvaranje izložbe „Limit reprezentacije“ autora Hrvoja Hiršla

Izloženi će biti radovi koji obuhvaćaju široki spektar medija: od crteža i slika, preko video-dokumentacije performansa do svjetlosnih instalacija baziranih na kvantnoj optici. Radovi istražuju različite aspekte realnosti, percepcije i ljudskog iskustva te portretiraju odnos između prirodnog i tehnološkog svijeta kao dva prividna polariteta, u stvarnosti neodvojiva segmenta našeg postojanja. Izložba je dio šire teme „Limit reprezentacije“ koju je umjetnik razvijao tijekom posljednjih pet godina, inspiriran istoimenim tekstom nastalim kao refleksijom na boravak u Max Planck Institutu:

Vidjeti znači dodirnuti. Ništa se zapravo ne vidi, samo reprezentira. Stvarnost doživljavamo kroz svoja osjetila. Kroz njih prikupljamo informacije i komuniciramo sa svojom okolinom. Ta osjetila su kalibrirana milijunima godina evolucije, kako bismo zadovoljili naše potrebe za vodom, hranom, reprodukcijom, izbjegavanjem opasnosti… Precizno smo podešeni da vidimo ono što je bitno i zanemarujemo ono što nije bitno za naš neposredni opstanak, iskustvo okoline. Naše oči vide samo djelić elektromagnetskih valova, prije svega svjetlo; ali smo ograničeni frekvencijskim rasponom. Ne vidimo infracrveni i ultraljubičasti spektar. Ne možemo registrirati radio valove, mikrovalove, rendgenske ili gama zrake. A činjenica je da ovo nije čak ni glavni ograničavajući faktor. Ne vidimo svojim osjetilima, već umom. Za nas vidjeti znači razumjeti, razumijevanje onog što vidimo. Čin razumijevanja je čin viđenja. A razumjeti znači prepoznati. Prepoznati nešto znači da je to ranije već doživljeno. Znači da nove stvari vidimo kao stare, kao nešto što smo već vidjeli.

Hrvoje Hiršl, „Limit reprezentacije“

Više informacija o konceptu izložbe nalazi se na sljedećoj poveznici. Izložba je otvorena do 26. travnja.

Istaknuti vizual: Galerija Novo

#Galerija Novo #Hrvoje Hiršl #Multimedija #Pula

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh