Gradski stadion „Petar Radaković” 

Petar „Pero“ Radaković (22.02.1937. – 01.11.1966.), uz Vladimira Lukarića, bio je prvi riječki reprezentativac i prvi igrač Rijeke koji je nastupio na svjetskom prvenstvu. Za najbolju selekciju igrao je 19 puta, tri godine zaredom (od 1961. do 1963) nosio je titulu najboljeg desnog pomagača u državi, a 1962. godine proglašen za najboljeg sportaša grada Rijeke.

Utorak 1. studenog 1966. bio je koban za velikog igrača. Pojavio se na jutarnjem treningu prve momčadi i dok je izdvojen tehnicirao loptom u kutu igrališta, iznenada mu je pozlilo i srušio se na zemlju. Suigrači su odmah priskočili i onesviještenog ga unijeli u kola. Nažalost pomoći ovoga puta nije bilo. Mugoša je suznih očiju pritiskao papučicu gasa dok su maser Bobi i trener Osojnak pokušavali reanimirati nesretnog mladića na putu prema bolnici. Uzalud… Ponajbolji igrač Rijeke svih vremena otišao je tiho. U legendu.

Međunarodni omladinski nogometni turnir „Memorijal Petar Radaković“ održava se u znak sjećanja na klupsku legendu Petra Radakovića. Prvi put održan je 1969. godine.

Na posljednjem ispraćaju okupilo se 15 tisuća štovatelja velikog igrača, poklonivši se još jednom uzornom sportašu i simbolu poslijeratne Rijeke. Bijela ˝četvorka˝ će zauvijek imati posebnu težinu u riječkom klubu jer nosio ju je mladić koji je srušio mnoge barijere, mladić koji je 1962. proglašen za najboljeg sportaša grada Rijeke, tri godine zaredom (od 1961. do 1963.) nosio je titulu najboljeg desnog pomagača u državi i pogotkom nakon samo tri sekunde igre postao strijelac najbržeg pogotka u klupskoj povijesti. U lipnju 2012. godine na stadionu Kantrida predstavljen je mural posvećen riječkoj legendi, na stadionu gdje je svojim potezima oduševljavao sve nogometne zaljubljenike (Izvor: HNK Rijeka).

Portal ArtKvart predlaže da se novi stadion HNK Rijeka nazove njegovim imenom. Gradski stadion „Petar Radaković” u spomen na ovu najveću legendu riječkog nogometa i općenito riječkog sporta.

Istaknuta fotografija i ostale fotografije: izvor HNK Rijeka

#HNK Rijeka #Na današnji dan #nogomet #Petar Radaković #sport

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh