Iva Rinčić i Maša Magzan: Kultura je talac neambiciozne i manipulativne politike, često one podijeli i vladaj

Nakon što su prošli tjedan održale konferenciju za novinare na temu vrtića i uvjeta rada djelatnika u gradskoj upravi nezavisne vijećnice Iva Rinčić i Maša Magzan ovoga su tjedna nastavile sa svojim uobičajenim aktivnostima i ukazivanjem na sveprisutnu problematiku pa je tako red došao na kulturu, odnosno uvjete rada djelatnika, stanje u infrastrukturi…

– Bez sustavnih rješenja i kontinuirane brige za infrastrukturu, kao i ljude koji su stupovi programa institucija u kulturi, funkcioniranje institucija u kulturi svodi se na snalaženje i preživljavanje. Koji su to točno problemi institucija u kulturi? Prvenstveno nestimulativni uvjeti rada, neadekvatno vrednovanje rada, a posljedično opasnost odljeva radne snage koja ima specifične vještine i znanja na tržištu, naglasila je Maša Magzan, koja je apostrofirala zastarjelu infrastrukturu i probleme koji zbog neodržavanja nastaju.

– Gotovo svaki krov na zgradi kulture u Rijeci prokišnjava, često nema grijanje ili klime, to je slučaj s Gradskim kazalištem lutaka, s HKD-om, a donedavno i s Artkvartom Benčić. Sve to izaziva nezadovoljstvo i traži reakciju. Neki čekaju bolje dane, neki se snalaze i vlastitim sredstvima krpaju ono što se da zakrpati, ali problem je što su sve to kratkoročna rješenja i nema dugoročnog planiranja i sustavnog pristupa, nastavila je Maša Magzan, pa kao jedan od primjera nereda izdvojila zgradu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, pred kojom su ovu konferenciju za novinare Iva Rinčić i Maša Magzan i održale, ali i Gradsko kazalište lutaka.

– Zgrada je nedovršena još od useljenja, sedam godina od useljenja pročelje i krov nisu riješeni. Podsjetit ću da je pročelnik Ivan Šarar još 2021. godine tvrdio da će se pokušati pronaći europska sredstva da se to sanira najkasnije do 2023. godine. Sada smo u 2024. godini, pročelnička fotelja ima drugu osobu, ali fasada i krov nisu riješeni. Što se Gradskog kazališta lutaka tiče adresirali smo šokantno loše uvjete rada, njihova situacija i dalje je  neriješena. Nedavno smo saznali da Grad nema alternativno rješenje za Gradsko kazalište lutaka, a troškovi održavanja grijanja i ventilacije došli su do skoro 250 tisuća eura pa se postavlja pitanje ima li smisla ulagati novce u nešto što nije dugotrajno održivo. To je primjer nedostatka vizije i dugoročnih rješenja, naglasila je Maša Magzan koja je za kraj izdvojila problem nedavno završenih pregovaranja koeficijenata zaposlenika u kulturi, koja je sporna jer je, prema riječima gradske vijećnice i predsjednice Odbora za kulturu, metodologija za određivanje koeficijenata upitna zbog zastarjele sistematizacije, zanemarivanja promjena u složenosti poslova i specifičnosti funkcioniranja pojedine ustanove, a najspornije je to što nisu konzultirani ravnatelji SVIH ustanova u kulturi jer su oni najbolje upućeni u stanje na terenu. Naime, pregovaračko tijelo odluka je gradonačelnika i činjenica je da ono nije uključivalo sve ravnatelje ustanova u kulturi.

– Rijeka je u proteklih nekoliko godina, barem ako je suditi prema riječima bivše gradske uprave, provela najveće investicije u kulturi u povijesti neovisne RH, više od 300 milijuna kuna, što europskih, što sredstava Ministarstva, ali i sredstava Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke. S takvim ulaganjima očekivali bismo da je kultura postala jedan od stupova razvoja ovog grada. Nažalost, kultura je ostala talac neambiciozne i manipulativne politike, često one podijeli i vladaj. Bilo je tu i afera s biranjem čelnih ljudi, nedavno je bila jedna specifična situacija oko izbora intendantice HNK Ivana pl. Zajca, slučaj Muzeja grada Rijeke svi znamo, više od godinu dana nemamo ravnatelja, već vršitelja dužnosti. Nemamo niti kulturnu strategiju, u konačnici taj nered i nemar reflektira se i na uvjete rada djelatnika, koji djeluju u jednoj neizvjesnosti i nemotiviranosti. Umjesto ignoriranja i stvaranja prepreka iz stava „ništa se ne može“, voljeli bismo kada bi naša gradska uprava zaista bila servis građana, odgovorna i javna vlast koja rješava probleme, koliko god se volimo nazivati gradom transparentnosti čini mi se da Rijeka zazire od javnog, otvorenog i pravednog pristupa, zaključila je Iva Rinčić.

Naslovnu fotografiju Ive Rinčić i Maše Magzan snimio Aleš Suk

#Artkvar Benčić #Iva Rinčić #Kultura #Maša Magzan #MMSU

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh