Udruga Lori i Pariter: radionica Safe@festival za organizatore/ice događanja

Od 12. do 14. listopada u Rijeci se održava 7. festival queer i feminističke kulture Smoqua (Udruga LORI, Pariter) koji se ove godine bavi temom „Zauzimanje prostora“, pri čemu se u središte programa postavlja pitanje sigurnosti LGBTIQ+ osoba i žena u javnom prostoru,  odnosno pitanje vidljivih i nevidljivih ugnjetavanja, marginalizacija i suptilnog ili manje suptilnog nasilja prema navedenima.

U petak, 13. listopada od 15 do 17 sati u sklopu Smoque, u OKC Palach, bit će organizirana radionica na temu namijenjena organizatorima većih javnih događanja koja privlače različite publike, a među njima svakako i žene te (nekad nevidljive, ali uvijek prisutne) LGBTIQ+ osobe. Radi praćenja i kontaktiranja polaznika, otvorena je prijavnica putem Google Forms: https://forms.gle/kdQxSgrqsL2U17aC6

U svrhu jednakopravnog pristupa javnim događanjima za navedene posebne publike – kao i za one koje potencijalno utječu na njihovu sigurnost – te radi profesionalnosti u pristupu radu organizatora/ica događanja, važno je otvoriti temu sigurnosti u javnom prostoru i predstaviti smjernice i check liste, odnosno otvoriti novu perspektivu u organizaciji.

Organizator radionice  je norveška organizacija KUN Centre for Equality and Diversity koja se pitanjem sigurnog javnog prostora bavi godinama.

Seksualno i drugo uznemiravanje svakodnevna su pojava u svim aspektima našeg života: na ulicama, javnim prostorima, u školama i fakultetima, na radnim mjestima. Festivali, koncerti, klubovi i kafići, radi specifičnog načina zabave otvorenog svima, uz konzumaciju alkohola (a nerijetko i droga), tim su specifičnije javno mjesto čiji organizatori/vlasnici perspektivu uznemiravanja svakako trebaju imati u vidu. Ne samo kao iskaz tolerancije, već i kao prevenciju  te radi zaštite vlastitog brenda i imena, ali i zaštite posjetitelja i publika od neugodnih i neželjenih „valova” proizvedenih uznemiravanjem.

Sedmi Festival queer i feminističke kulture Smoqua uključuje izložbe, radionice, performanse, filmove i brojne razgovore kojima će se produbiti znanje o tome kako spriječiti, prepoznati i odgovoriti na seksualno nasilje i/ili uznemiravanje ukoliko se ono dogodi na festivalima i javnim događajima.

https://lori.hr/smoqua-2023-zauzimanje-prostora/

#LGBTIQ+ #organizatori događanja #Pariter #Smoqua #Udruga Lori

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh