„Modna revija ribara” – šarmantni manekeni prenamijenili Creski mul

Na glavnom je mulu u Cresu u četvrtak održana po mnogočemu jedinstvena „Modna revija ribara” u organizaciji Lokalne akcijske grupe u ribarstvo (LAGUR) Vela Vrata čime se Cres upisao na kartu poznatih svjetskih metropola koje se diče revijama ekskluzivnih modnih brendova. Modna revija u kojoj su šarmantni manekeni bili ribari, a nosili su svoju novu ribarsku odjeću i obuću financiranu EU sredstvima iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za razdoblje 2014.-2020.

Prije same modne revije voditelj programa Neno Pavinčić uvodno je predstavio što je to LAGUR Vela Vrata. To je lokalna akcijska grupa u ribarstvu osnovana 2016. sa sjedištem u Cresu a koju su osnovali članovi iz javnog, gospodarskog i civilnog sektora – gradovi Cres, Mali Lošinj i Opatija, općine Lovran i Mošćenička Draga te tvrtke, obrtnici i udruge s područja tih gradova i općina. Područje djelovanja je ribarstvo i aktivnosti vezane uz more, odnosno, poticanje održivog razvoja ribarstva i obalnih zajednica kroz financiranje projekata iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu a koja je baza za povlačenje EU sredstava na geografsko područje koje pokriva. Od 2017. kad je usvojena Lokalna razvojna strategija do danas ukupno je kroz LAGUR Vela Vrata uspješno dodijeljeno 1,6 milijuna eura za 47 projekata i to 19 usmjerenih na očuvanje prirodne i kulturne baštine i čak 28 projekata usmjerenih na razvoj ribara uključujući dvije ribarnice.

Ribari zapalili modnu pistu

Nakon uvodnih riječi voditelja programa skupu se obratio Marin Gregorović, gradonačelnik Cresa koji je ujedno i predsjednik LAGUR-a Vela Vrata. „Vjerujem da mnogi od vas niste shvaćali što znači LAGUR ali vjerujem da kroz razno-razne aktivnosti LAGUR se kapilarno širi i zato sam ponosan što je Grad Cres jedan od osnivača i što podupire njegov rad. Mnogi su projekti financirani kao što su uređaj ‘Morska škovacera’, manifestacija ‘Creski kaić’, projekt ‘Be green keep it clean’” rekao je Gregorović te sve pozvao da se sa svojim prijedlozima uključe u izradu razvojne strategije za novo programsko razdoblje.

Prisutnima se obratila i voditeljica LAGUR-a Vela Vrata Eliana Zec Solina. Ona se svima zahvalila na pomoći kako u organizaciji ove manifestacije tako i u dosadašnjem radu. Redom se zahvalila svojim djelatnicama, lokalnim zajednicama, kuharima JK Reful, direktorici TZ-a, te dizajnerici Vesni Jakić na haljini od filcane vune creske ovce i starih mreža, posebno izrađenoj za ovu priliku. „Između ostalog zahvaljujem bivšem predsjedniku Kristijanu Jurjaku i predsjednici LAG-a Terra Liburnia Anđeli Cvjetković koji su se odvažili krenuti još 2016. u ovu avanturu koja se zove LAGUR za koju nitko nije znao jel’ se jede pije ili što se s time radi, a danas imamo prekrasne rezultate u našoj zajednici i među našim ribarima” zaključila je Zec Solina.

Eliana Zec Solina u haljini od filcane vune creske ovce i starih mreža dizajnerice Vesne Jakić

Tad su svjetla pozornice preuzeli šarmantni manekeni, profesionalni ribari. Njih tridesetak je za ovu priliku svoje barke, mreže i vrše zamijenilo pravom modnom pistom na creskom mulu. Uz najave voditelja u ritmu glazbe prošetali su pistom u kompletnoj ribarskoj odjeći i obući na opće oduševljenje prisutne publike.

Nakon revije, fešta se nastavila uz zvuke tria Asi i ukusnu paštu s morskim plodovima koju su u velikoj padeli za ovu priliku pripremili kuhari Jedriličarskog kluba Reful.

Ovom manifestacijom simbolično je zaključeno prvo programsko razdoblje u životu LAGUR-a Vela Vrata. Početak 2016. bio je pun nepoznanica, ali hrabrost i sposobnost voditeljice, svih zaposlenica koje rade ili su radile u uredu te članova LAGUR-a rezultiralo je plasmanom preko 1,6 milijuna eura u razne projekte na području ovih pet gradova i općina, odnosno skoro 99% odobrenih sredstava kojima je mogao raspolagati LAGUR Vela Vrata. A sad započinje novo programsko razdoblje za koje se izrađuje nova lokalna strategija razvoja a u kojem očekuju odobrenje novih 2,2 milijuna eura.

#Cres #Eliana Zec Solina #LAGUR Vela vrata #Modna revija ribara #ribarstvo

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh