Prije 99 godina rodio se umjetnik Ivo Kalina

Ivo Kalina, slikar čije ime krasi godišnju nagradu Grada Rijeke za najuspješniju umjetničku izložbu u Rijeci, rođen je 21. veljače 1925. u Zagrebu gdje je 1950. diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića, a od 1957. član grupe Mart.

Kalina je rođen u obitelji koja je posjedovala uspješnu tvornicu keramičkih pločica i kaljevih peći Kallina. Obitelj se preselila u Lovran i zatim Opatiju nakon smrti majke, gdje su otvorili „penzion”. Kalina je odrastao u tom okruženju, gdje je razvio svoj interes za slikanje. Obitelj je tijekom Drugog svjetskog rata morala napustiti Opatiju i preseliti se u Zagreb.

Kao mladi umjetnik, Kalina je pohađao poduku kod opatijskog slikara Carmela Visintini Butkovicha. Prve sačuvane slike prikazuju pejzaže poput ceste uz more u Voloskom, što sugerira utjecaj njegovog učitelja. Nakon rata, obitelj se vratila u Zagreb, gdje je Kalina već imao određeno znanje o suvremenim umjetničkim pokretima.

U Zagrebu je Kalina upoznao impresioniste, futuriste, kubiste i moderne umjetnike. Opatija je ostavila snažan dojam na njega, a njegovo slikarstvo odražavao je trenutke, geste, zanos, strast i temperament. Kalina je bio pionir hrvatske apstrakcije i aktivni promicatelj svojih uvjerenja u umjetnosti, društvu i politici.

Ivo Kalina, izvor: Sušačka revija

Ivo Kalina umro je 1995. u Rijeci, ostavljajući iza sebe bogato i raznoliko umjetničko nasljeđe koje i danas ostaje živo i relevantno.

Iako je već 1985. objavljena njegova prva reprezentativna monografija, te su mu organizirane retrospektive u Rijeci i Zagrebu, a pojedini ugledni časopisi posvetili svoje brojeve njegovom radu, Ivo Kalina i dalje zadržava pažnju publike. Njegovo djelo privlači i najnovije generacije hrvatskih kritičara, čime se dodatno utvrđuje njegovo mjesto u povijesti moderne hrvatske umjetnosti.

Ivo Kalina zauzima iznimno važno mjesto u likovnoj umjetnosti druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj, kako svojim životnim opredjeljenjem tako i bogatim stvaralačkim opusom. Njegova djela su dio mnogih muzejskih i zbirki diljem zemlje. Retrospektivnu izložbu Iva Kaline organizirala je Moderna galerija Rijeka 1994. godine, a među značajnim posthumnim izložbama ističe se „Mijene geste” održana u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Osim mnogih drugih priznanja, Ivo Kalina je dobitnik Nagrade grada Rijeke za slikarstvo 1974. i 1995. Njegovo umjetničko nasljeđe ostavlja trajan pečat u hrvatskoj likovnoj sceni, a njegova posvećenost umjetnosti i talent prepoznati su kroz različite nagrade i izložbe koje su obogatile kulturnu baštinu zemlje.

Likovna nagrada Ivo Kalina dodjeljuje se svake dvije godine radi odavanja priznanja za iznimna postignuća na području suvremene likovne umjetnosti. Nagrada se dodjeljuje za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke.

Istaknuta slika: Rad Ive Kaline izložen na izložbi slika u Galeriji Gal u Voloskom 2018., izvor: Culturenet

#Ivo Kalina #Na današnji dan #NAGRADA #Opatija #slikar

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh