Izborna noć u Rijeci: Umjerena atmosfera u stožerima HDZ-a i SDP-a, PGS slavi povratak na nacionalnu scenu

Hrvatska demokratska zajednica relativni je pobjednik izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora, na nacionalnoj razini HDZ je osvojio 61 mandat, nasuprot 42 mandata koja će u Saboru imati druga najveća hrvatska politička opcija, SDP i njihovi partneri okupljeni pod imenom Rijeke pravde.

O tome koliko su ovakvi rezultati očekivani ili neočekivani teško je suditi, o tome kakvi su rezultati ostvareni na području sedme i osme izborne jedinice, dakle u Rijeci i njezinoj neposrednoj okolici, reklo bi se prstenu, teško je ne ustvrditi da nije bilo pretjeranih iznenađenja. Ima ponešto pobjednika, ima ponešto gubitnika, provedene ankete uglavnom su ispravno detektirale stvarno stanje stvari među biračkom populacijom.

U skladu sa svime time bile su i atmosfere u izbornim stožerima onih stranaka koje su svoje izborne stožere imale u Rijeci, ponešto viđenijih političara s ovdašnje scene ipak je radije odabrao odlazak u Zagreb.

U riječkom HDZ-u, tako, nije bilo nositelja liste osme izborne jedinice, Oleg Butković očekivano je bio u Zagrebu, u Zagrebu je bio i Josip Ostrogović, prvi čovjek riječkog HDZ-a, ali je rezultate izbora u stranačkim prostorijama na Jadranskom trgu s članovima i simpatizerima čekao Tomislav Klarić.

Zadovoljan rezultatima – Tomislav Klarić. Snimio Aleš Suk

– Rezultati su onakvi kakve smo i očekivali. Znali smo da će građani prepoznati sve naše realizirane projekte i sve ono što smo napravili, znali smo da je neminovno da ćemo biti relativni pobjednik. Naš cilj je bio zadržati rezultat kojega smo imali u osmoj izbornoj jedinici i prije četiri godine, zadovoljni smo jer smo u tome i uspjeli. Taj cilj je ostvaren. U konačnici možda bude i bolji rezultat, ali prema svim pokazateljima sve je u skladu s našim očekivanjima, rekao je Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra, koji bi prema prvim rezultatima trebao biti jedan od četvero HDZ-ovih sabornika iz osme izborne jedinice.

Na početku izborne večeri u riječkom HDZ-u vladala je umjerena atmosfera. Snimio Aleš Suk

Nije atmosfera u riječkom HDZ-u bila loša, iako je bila daleko od one euforične atmosfere što je vladala u prilozima emitiranim  iz zagrebačkog stožera. No, praktički identična atmosfera, reklo bi se jednako umjerena, vladala je i u stranačkim prostorijama gradske organizacije SDP-a, smještenim na riječkom Korzu.

Moglo je bolje, a moglo je i lošije – Vojko Obersnel. Snimio Aleš Suk

– Kako sam zadovoljan rezultatima u sedmoj i osmoj izbornoj jedinici? U osmoj smo ostvarili očekivani rezultat, s obzirom na pretumbacije koje su se dogodile u sedmoj izbornoj jedinici, a tamo više nema Zagreba kao velike urbane sredine s velikim brojem birača pa se razlomila od Kutine do Vira i Paga, s kompletnom Ličko-senjskom i Daruvarskom županijom, s četiri mandata možemo biti zadovoljni. Generalno rezultati? Moglo je biti bolje, a moglo je i lošije. Da nam je netko prije nekoliko mjeseci rekao da ćemo osvojiti više od 40 mandata vjerojatno bismo bili zadovoljni, a nakon sve one euforije rekao bih da sam očekivao koji mandat više. Ne znam što bih rekao o HDZ-u. Veliki odaziv birača očito nije nikome posebno išao na ruku, očito su svi uspjeli motivirati svoje birače, uključujući i HDZ. S obzirom na sve afere i sve što je HDZ radio u proteklim godinama za mene su ovi rezultati izbora malo neugodno iznenađenje, ali birači su uvijek u pravu, rekao je Vojko Obersnel, bivši gradonačelnik Rijeke bio je na listi SDP-a u sedmoj izbornoj jedinici.

Moramo graditi kulturu dijaloga, ako se to dogodi mogli bismo promijeniti kurs – Ivica Lukanović. Snimio Aleš Suk

Bolje rezultate SDP-a i partnera očekivao je i Ivica Lukanović, predsjednik SDP-a Primorsko-goranske županije, koji je prema preliminarnim rezultatima u Sabor ušao s drugog mjesta na listi u sedmoj izbornoj jedinici.

– Priželjkivao sam nešto bolje rezultate, ali ovi rezultati su onakvi kakve su pokazivale izlazne ankete.  No, plan na ovom području smo ispunili. Što se nacionalne razine tiče, ne mogu reći da sam zadovoljan kako na budućnost Hrvatske gledaju hrvatski građani. Svi su najavljivali da žele promijeniti aktualno stanje, ako nisu lagali sigurno će biti moguće formirati Vladu koja neće imati lagan posao i koja će morati puno više raditi na sinergiji i zajedništvu. A to je ono što uvijek zagovaram: puno više sinergije, puno manje konflikta. Moramo graditi kulturu dijaloga, ako se to dogodi mogli bismo promijeniti kurs. Mislim da je ovo sada pravi trenutak i zadnji tren za ovu državu. Ako je interes da ova zemlja promijeni kurs i da ovu koncepciju vladanja i vođenja zamijeni na neki drugi način, onda to ne bi trebao biti problem. Ako to nije interes, onda će do izražaja doći umijeće HDZ-ovih pregovarača, rekao je Ivica Lukanović, predsjednik SDP-a.

Zadovoljan izlaznošću u Rijeci – Marko Filipović. Snimio Aleš Suk

U SDP-ovom stožeru očekivano je bio i riječki gradonačelnik Marko Filipović, koji je zadovoljan izlaznošću u Gradu Rijeci.

– Izlaznost je bila značajno veća nego na prošlim izborima i to je za pozdraviti, to znači da su građani u velikom broju izašli, odnosno da se ovaj eksperiment i odluka predsjednika Republike Hrvatske da izbori budu u srijedu pokazao dobrim. Motivirali su se tako oni birači koji do sada nisu izlazili na izbore i to treba pohvaliti. Što se rezultata tiče dokazali smo da je SDP i dalje prvi izbor Riječanki i Riječana, drago mi je da uživamo povjerenje kao i svih dosadašnjih godina. Rekao sam da očekujem da će SDP pobijediti u osmoj izbornoj jedinici, da će lijeva opcija biti na devet do deset mandata, dokazali smo da je socijaldemokracija prvi izbor naših građana. Trudit ćemo se da to tako ostane i na euro-parlamentarnim, predsjedničkim i lokalnim izborima.

Umjerena atmosfera vladala je i u stranačkim prostorijama riječkog SDP-a. Snimio Aleš Suk

Među onima koji se definitivno mogu smatrati pobjednicima ovih izbora ubraja se PGS, ako je vjerovati rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, PGS se vraća na nacionalnu scenu prvi put nakon 2007. godine, kada je u saborskim klupama sjedio Nikola Ivaniš. Ovoga puta koalicija IDS-PGS na Markov trg odvest će Darija Vasilića.

– Zadržat ćemo još malo rezerve kako bismo znali sa sigurnošću kakvo je stvarno stanje PGS-a jer tu uvijek postoji mogućnost klizanja zbog preferencijalnih glasova drugih kandidata. Ako smo osvojili tri mandata, onda je sigurno da PGS ima saborski mandat. Prema dostupnim podacima vidimo da je broj preferencijskih glasova koje sam osobno ostvario puno veći nego prije četiri godine i to je ono što nas raduje. Posljednji put je 2007. godine Nikola Ivaniš bio naš saborski zastupnik, ovo je ogroman uspjeh za našu stranku i veliki poticaj, prava odskočna daska za sve što slijedi u 2025. godini, a mislim pritom na lokalne i županijske izbore, rekao je Dario Vasilić.

Ogroman uspjeh za PGS – Dario Vasilić. Snimio Aleš Suk

U izbornim stožerima HDZ-a i SDP-a vladala je umjerena atmosfera, nije euforično bilo niti u PGS-u, ali se ipak dalo osjetiti da se za ovu regionalnu stranku događa nešto značajno, 

– Za razliku od velikih stranaka, koje su u okviru prosječnih rezultata i očekivanja, ovo je za PGS stvarno nešto posebno i ako taj mandat bude potvrđen, raspoloženje će biti dvostruko bolje.  Ovaj rezultat donosi nam veliku vidljivost, jer osim velikih stranaka poput SDP-a, HDZ-a, Mosta, Možemo i Domovinskog pokreta, jako je malo malih regionalnih stranaka u Saboru, sve se svodi na platformu Sjever, Fokus, IDS, PGS. Malo je stranaka koje će dobiti priliku sudjelovati u radu parlamenta, PGS u tom okruženju malobrojnih stranaka može jako puno napraviti za kompletnu regionalnu scenu u Hrvatskoj. Imamo drugačiji odnos prema svemu tome što godinama zagovaramo u smislu decentralizacije, dekoncentracije, drugačije organizacije, reforme javne uprave, mislim da ću na tom planu biti najaktivniji. U naredne četiri godine moraju se vidjeti konkretni rezultati koje decentralizacija može donijeti na svakodnevni život svakog čovjeka ponaosob. Osim toga, nama je sada godišnji prihod 50 tisuća eura, jedan saborski mandat stranci donosi 50 tisuća eura. Budžet nam se povećava dvostruko, a to jamči puno ozbiljniji rad i puno više mogućnosti, zaključio je Dario Vasilić.

Slavljenička atmosfera, članovi riječkog PGS-a u izbornom stožeru stranke. Snimio Aleš Suk

Naslovna ilustracija Aleš Suk

#Dario Vasilić #HDZ #Izbori 2024. #Marko Filipović #PGS #SDP #Tomislav Klarić #Vojko Obersnel

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh