Izložbom Fotografkinje 2024. slavi se Međunarodni fotografski praznik ženskog stvaralaštva

Izložba Fotografkinje 2024. je postavljena u Galeriji Principij,  a svoje će otvorenje imati u utorak, 5. ožujka u 19:00 sati. Povod izložbi je Međunarodni dan žena, a organizira ju Fotoklub Rijeka

Još 1979. Fotoklub Rijeka organizirao je natječaj i izložbu Žena povodom Međunarodnog dana žena u Malom salonu u Rijeci.  Ovo je tradicija duga 45 godina i vrijedna je poštovanja. Fotoklub Rijeka pokušava pratiti suvremene tokove društva pa je prije 15 godina preuređen natječaj i izložba koju od tada nosi naziv Fotografkinje, a imenu se dodaje godina u kojoj se realizira. S obzirom na to da je cijela akcija u posveti ženskom stvaralaštvu slijedom toga sudjelovati mogu samo žene,  punoljetne autorice, neovisno iz kojih se pobuda bave fotografijom; je li to njihova povremena aktivnost, redovna hobistička strast ili pak profesionalna praksa.

„Želimo  afirmirati žensko stvaralaštvo, ženu kao subjekt, ženu kao autoricu i zato su sve autorice dobrodošle.Tema je uvijek slobodna jer nam je cilj da se istaknu autorice, odnosno njihov doživljaj svijeta koji ih određuje kao ženu”, dodaju iz Fotokluba Rijeka.

Ove godine na natječaj su se prijavile 174 autorice s 974 fotografije. Prijavile su se autorice iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Velike Britanije i Nizozemske.

Selektorica Marija Lazanja Dušević, viša kustosica Muzeja grada Rijeke za izložbu je odabrala 174 fotografija od 174 autorice i od njih izdvojila 19 autorica za pohvalu i to: Nedu Rački, Andreju Ravnak, Mariju Kordić, Maru Pilić, Andreju Rezniček Mehun, Sabinu Barišić, Mary Crnković Pilaš, Dajanu Čok, Suzanu Bota, Danielu Klokočki, Tanju Rogić, Višnju Makek, Marinu Lukač, Kristinu Matijaš, Katarinu Pavičić-Ivelja, Sandru Končarević, Nemi Bulat, Tatjanu Travica, Nedu Čamić, a prvu nagradu dobila je Ivana Zadro.Posebno priznanje dobila je počasna članica Fotokluba Rijeka, Slavka Pavić koja je zakoračila u 97 godinu života i unatoč godinama neumorno fotografira, sudjeluje na izložbama i prati fotografski život u Hrvatskoj.

Pobjednička fotografija: Somewhere, nowhere; autorica: Ivana Zadro

Izložba ostaje otvorena do 12. ožujka i može se razgledati radnim danom od 10:00 do 13:00, odnosno od 17:00 do 20:00 sati, a subotom 10:00 do 13:00 sati. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena.

Istaknuta fotografija: Vrijeme je za čaj; autorica: Tatjana Travica

#Fotografkinje 2024. #Fotoklub Rijeka #Galerija Principij #Izložba #natječaj fotografkinja

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh