Prije 24 godine Ljubljana i Rijeka produbile prijateljske odnose


Pismo namjere o produbljivanju prijateljskih odnosa između gradova Ljubljane i Rijeke potpisano je 4. ožujka 2000. Grad Rijeka ima prijateljske veze s više gradova u Europi i dva grada u NR Kini

Značajne godine u odnosu između Ljubljane i Rijeke uključuju potpisivanje dogovora o suradnji i bratimljenju 23. listopada 1979., Pismo namjere o produbljivanju prijateljskih odnosa 4. ožujka 2000. te Sporazum o jačanju prijateljske suradnje 21. siječnja 2004.

Osim Ljubljane, Grad Rijeka ima potpisane sporazume s gradovima poput Bitole, Burgasa, Cetinja, Csepela, Daliana, Estee, Faenze, Gdańska, Gdynie, Genove, Gomelja, Karlsruhea, Kawasakija, Neussa, Ningboa, Novog Sada, Rima, Rostocka, Trsta, Tuzle, Qingdaoa i mnogih drugih. Ovi sporazumi obuhvaćaju suradnju na područjima poput gospodarstva, turizma, kulture, sporta i sveučilišta.

Pitanje koje se postavlja jest koliko su takvi odnosi poželjni, odnosno koja je njihova svrsishodnost? S obzirom na to da prijateljski odnosi među gradovima često ostaju na razini kurtoaznih posjeta delegacija gradova, otvara se pitanje može li se ipak, ostvariti dublja međusobna suradnja?

Primjer nedavnog darivanja vozila bibliobusa od strane Grada Ljubljane i Gradske knjižnice Ljubljana Gradu Rijeci, a koje će se koristiti kao Županijski bibliobus, ukazuje na pozitivan aspekt ovakvih bratimljenja. Međutim, važno je razmotriti i druge načine kojima bi se mogla ojačati suradnja na razini građana, poslovnih, kulturnih, sportskih institucija kao i potaknuti na zajedničke manifestacije i projekte. Grad bi mogao biti ključni pokretač takvih stvarnih prijateljskih odnosa.

Mogli bi, primjerice, kao mogućnost na poticanje međugradske suradnje kroz razmjenu ideja i resursa te unaprjeđenje kvalitete života građana, organizirati putovanje vlakom u Ljubljanu!

Istaknuta fotografija: Grad Ljubljana

#gradovi prijateljstva #Ljubljana #Na današnji dan #Rijeka #Rijeka Ljubljana

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh