JERRY RICKS BLUES FESTIVAL: OD HALA PREKO ANE POPOVIĆ DO JERRYJA RICKSA (14.7. – 23.7.)

Od Philadelphije u Pennsylvaniji do brdašca nad Rijekom, Kastava, čulo se blues legendu Jerryja Ricksa kako je svirao gitaru i trubu kao dijete. 

Tamo je kao nastavak negdašnjeg Kastav Blues Festivala preimenovan u Jerry Ricks Blues Festival, ove godine najavljen novi izdanak okupljanja štovatelja raznih blues varijacija. Proširen i na Opatijsku rivijeru i u Kastav, uz uvodne večeri u Klani i Matuljima ovogodišnji skup bluesera iz regije i svijeta donosi nekoliko školskih primjera bjelačkog post claptonovskog štimanja gitara. 

Na Gradini će 14. srpnja nastupiti Jed Becker’s Group, dok će dan kasnije na matuljskom Štacionu sa startom u 20.30 zasvirati Jure Černeha solo, Tomislav Goluban band i Riccardo Staraj & Midnight blues band feat. T. Goluban i Mauro Staraj. Otvorenje službenog djela festivala datirano je za 19. srpnja na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji uz nastup Ane Popović i Dika Banovicha. Dan kasnije u Lovranu nastupaju Trio 99th i The Highlanders. Katie Henry band i Zdenka Kovačiček blues band zasvirat će na draškoj rivi 21. srpnja. Dan kasnije u Kastavu nastupaju Delta Blues Train, Baba Sissoko Mediterranean blues, dok će festival zaključiti 23. srpnja uz Nicolas Kurelić Band i King king.

„Iza nas je već 15 godina bluesa na ovim područjima, a ovom suradnjom između liburnijskog dijela i Kastva mislim da dovodimo blues na višu razinu u Hrvatskoj te da možemo bez srama reći da se radi o najvećem i najjačem blues festivalu u zemlji. Možete biti sigurni da će ljudi iz regije rezervirati svoja putovanja u ove krajeve prema datumu blues festivala“ komentirao je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, a o značaju festivala se nadovezao i Riccardo Staraj, načelnik općine Mošćenička Draga i jedan od art direktora festivala: „Nastupat će priličan broj blues bendova iz Hrvatske i Primorsko-goranske županije. Ipak, headlineri su rezervirani za poznata imena, poput Ane Popović, koja je prije nekoliko godina nastupala na kastavskoj Fortici, gdje je napravila velik šou. To je bio povod da je pozovemo opet, doduše ne na isto mjesto, već upravo na malu scenu Ljetne pozornice, koja, kad je dupkom puna, može primiti tisuću posjetitelja. Vrlo je važan intro u festival, to su pozornice koje su posebne, a posebna je sigurno gradina u Klani i Štacion u Matuljima“. 

Sjajni riječki gitarist Damir Halilić Hal je jedan od onih kojima treba pljesnuti prilikom spomena JR Festivala.  Na njegovim wiki stranicama ćete pročitati kako je „najveći blues festival u Hrvatskoj, Kastav Blues Festival, osnovan u čast ‘Philadelphije’ Jerryja Ricksa. Održava se od 2008. godine i još uvijek traje. Svake godine u prvom tjednu kolovoza eminentna imena nacionalne, europske i svjetske blues scene dolaze u hrvatski Kastav kako bi odali počast Jerryjevom nasljeđu“.

Ako ni zbog čega radi, tada zbog tradicije i činjenice kako se radi jednom od rijetkih blues summita u RH koji ovisi o djelovanju entuzijasta i kvalitetnoj financijskoj podršci. A ona se iz godine u godinu s riječkih brda čuje daleko dalje od Kvarnera.

#Ana Popović #Baba Sissoko Mediterranean blues #Damir Halilić Hal #Delta Blues Train #Dika Banovich #Jerry Ricks Blues Festival #Jure Černeh #Kastav #Katie Henry band #King king #Mauro Staraj #Nicolas Kurelić Band #Opatija #Riccardo Staraj & Midnight blues band #T. Goluban #The Highlanders #Tomislav Goluban band #Trio 99th #Zdenka Kovačićek blues band

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh