Jesensko otvorenje „Četiri godišnja doba?“ Radovana Kunića u Palači šećera

U četvrtak 26. listopada, u Palači Šećera Muzeja grada Rijeke, otvorena je samostalna izložba umjetnika Radovana KunićaČetiri godišnja doba?“ u kustoskom konceptu Sabrine Žigo.

U prostoriji Svečane dvorane Palače, predstavljeno je šest ulja na platnu vegetativnih i životinjskih motiva, autentičnog, sada već poznatog umjetničkog rukopisa Radovana Kunića, dok su izvan centralnog prostora, stubištem Palače, izložene tri zastave s otiskom barkodova, kao interaktivne komponente izložbe, koju je moguće učitati alatima mobilnog bankarstva. Predstavljeni radovi, kreirani su u odnosu na prostorne i povijesne karatkeristike te samu funkciju „Palače šećera“ pa s obzirom da je riječ o site specific radovima, cjelokupni postav, egzistira kao jedinstveni umjetnički ambijent. Temu se četiriju godišnjih doba, riječima kustosice Sabrine Žigo, „izvrće u formu pitanja, implicirajući neizvjesnosti i kontradikcije koje obilježavaju današnjicu“.

Svečana dvorana Palače šećera

– „Izložba je dogovorena prije više od godine dana, od kada sam krenuo razmišljati o samome prostoru i njegovom značenju. Često sam obilazio prostor, gledao i proučavao građu koja ovdje postoji, s namjerom da osjetim taj prostor, a što vidim i kao veliku privilegiju, s obzirom da sam boravio i u prostorijama koje nisu otvorene posjetiteljima. U tom procesu otkrivanja Palače, sama je arhitektura, odnosno njen interijer nametnuo neka rješenja, dok su neka dolazila postepeno, u osobnom procesu „borbe“ s ukusom odnosno navikom postavljana slika u izlagački prostor. Slika može postojati u različitim prostorima, u okviru kojih, pridobiva nova značenja i nove funkcije. Ovaj je prostor specifičan po tome što se na ove zidove, ne može intervenirati. Tu sam strogost prostora, zajedno s kustosicom Žigo, odlučio ignorirati i napraviti razigrani, razvedeni postav. S druge strane, QR kodovi, rad koji je već prethodno izlagan na Salonu mladih, predstavlja račune iz atelijera, a koje sam precrtao, i dao izraditi u formi zastava. U kontekstu teme odnosno naziva izložbe, na te se eksponate može gledati kao na račune koji zaista variraju od jednog do drugog godišnjeg doba, što direktno utječe na stanje pojedinca, u ovom slučaju umjetnika“, kazao je za Artkvart autor izložbe, Radovan Kunić.

Izložba u Svečanoj dvorani Palače šećera, ostaje otvorenom do 3. prosinca 2023. godine.

Autorica fotografija: Klara Stilinović

#Četiri godišnja doba? #Izložba #Muzej grada Rijeke #Palača šećera #Radovan Kunić

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh