Kabinet: upisi u novu sezonu suvremenog plesa za odrasle

Umjetnička organizacija „Kabinet” otvara upise u radionice nove sezone edukativnog programa suvremenog plesa za odrasle „Kabinet za suvremeni ples”.

Ovisno o stupnju predznanja, moguće je upisati se u početnu ili naprednu grupu, a termini održavanja radionica su ponedjeljkom i petkom u večernjim satima na 6. katu HKD-a.

Cilj radionica je u inspirativnom i ugodnom okruženju proširiti svijest o važnosti kretanja, tijelu i prostoru, te kroz kreativan i zabavan način omogućiti razvoj koordinacije i motoričkih sposobnosti.

Svaki sat započinje zagrijavanjem, koje se sastoji od kondicijskih vježbi i vježbi snage, ali i različitih vježbi iz područja yoge i pilatesa. Slijede vježbe i kratke sekvence na podu, koje istražuju kako tijelo funkcionira u dodiru sa podom, kako kontrolirati težinu, padanje i dizanje bez ozljeda, te kako izbalansirati napetost i opuštenost mišića. Stojeće vježbe su tehničke prirode i inspiraciju uzimaju iz vokabulara klasičnog baleta, kako bi se tijelo u vertikalnom stavu postavilo u pravilan položaj uz funkcionalno korištenje mišićne mase te kako bi se uspostavila pravilna koordinacija ruku i nogu. Vježbama kroz prostor i plesnim sekvencama vježbamo fluidnost pri kretanju, tjelesno pamćenje, kondiciju, prostornu orijentaciju i konačno ono najvažnije: kako se slobodno i s užitkom kretati kroz prostor. Sat završava vježbama istezanja i opuštanja, uz svjesno korištenje disanja.

Naglasak edukacije je na „release” tehnici i radu na podu (floorwork), te zanimljivim i vrlo jednostavnim vježbama i strukturiranim sekvencama, koje će unaprijediti koordinaciju pokreta, razviti mekoću i lakoću pri kretanju te osnažiti povezanost tijela, uma i duha.

Na satovima suvremenog plesa susrest ćemo se sa pojmovima poput težine, težišta, gravitacije, impulsa, inercije, suspenzije, spirale i balansa. Saznat ćemo kako se tijelo anatomski ponaša u različitim situacijama, kako funkcionalno trošiti energiju te kako naše tijelo, koje je drugačije od drugih tijela, može izvoditi istu koreografiju. Naučiti ćemo razliku između različitih vrsta okreta i skokova, kako padati bezbolno i dizati se s lakoćom, a naučiti ćemo i kako fluidno povezati pokrete kako bi izveli zadanu koreografiju. Osvijestit ćemo i proces disanja pri fizičkom naporu i kako disanjem podržati pokret. Naučiti ćemo mnoštvo vježbi, sekvenci i koreografija, ali i praktičnih činjenica o anatomiji, što ostaje za cijeli život i svakako koristi u svakodnevnom životu.

Program traje od listopada 2023. do kraja lipnja 2024., uz pauzu za Božić i Novu godinu.

Upisi su otvoreni za sve odrasle osobe (18+), koje žele osvježiti svoju svakodnevicu i rasplamsati svoju maštu kroz vježbanje, pokret i ples.

Upisi su mogući tijekom cijele godine, međutim prilagodba programu ovisi isključivo o vlastitom znanju i iskustvu. To znači da, ukoliko se kao početnik upišete tek u veljači, morate biti svjesni da ste propustili neke od osnova koje su već obrađene prethodnih mjeseci, pa ćete morati učiti u hodu, ubrzanim tempom i imati strpljenja.

Za pohađanje satova suvremenog plesa potrebna je prikladna odjeća (majica kratkih rukava i rastezljive hlače/trenerka/tajice), pamučne čarape i obavezno bočica vode.

Za prijave i dodatne informacije obratite nam se na kalcivana@gmail.com ili na 0919010834.

Fotografirao: Karlo Čargonja.

                                             

#HKD #Ivana Kalc #Kabinet

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh