|Glazba|

Laibach oduševio prepuni Pogon kulture

Ovoga je petka, 26. siječnja, u Pogonu kulture koncert održao slovenski glazbeni sastav Laibach, u sklopu njihove turneje „Love Is Still Alive“. Usprkos tome što je koncert odgođen još u studenom prošle godine, prepun Pogon je bio jasan pokazatelj želje Riječana za avangardnom glazbom susjeda.

Laibach je koncert započeo izvedbom svojeg najnovijeg konceptualnog albuma „Love Is Still Alive“ u cijelosti popraćenog animacijama koje su, uz glazbu, pružile jedinstveno iskustvo okupljenoj publici. Iako je album poprilično nelaibachovski u kontekstu žanra, zvukovi elektronike, duba i soliranja na gitari s minimalnim vokalima u kombinaciji s animacijama koje su sezale od retro videoigara na samom početku do hiperrealističnih vizuala svemira i psihodeličnog šarenila boja pružili su sjajan ambijentalan ugođaj.

Nakon laganog uvoda uslijedile su izvedbe različitih uspješnica sastava karakterističnih za zvuk Neue Slowenische Kunsta poput „Das Nachtlied I“ i „Glück auf!“, dok su pozadinske animacije poprimile puno mračniji ugođaj. Tako su se kroz večer ispreplitali vizuali klasicističkih skulptura u crnom prostoru, apstraktna lica bez očiju, animacije čekića u kretnji, crnobijeli i crvenocrni prikazi ceste i mnoštvo drugih vizuala čiji je umjetnički stil proslavio bend, dok su duboki vokali Milana Frasa obogaćeni glazbenim instrumentima oduševili krcati Pogon kulture i pokazali da i nakon više od četiri desetljeća na glazbenoj sceni Laibach i dalje ima kvalitetnu i jedinstvenu poruku za odaslati društvu.

Fotografije: Klara Stilinović

#Laibach #Love Is Still Alive #Pogon kulture

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh