Ljubo Pavešić Jumbo

Ljubo Pavešić Jumbo, čakavski pjesnik, novinar i književnik, rođen je u Škrljevu 28. siječnja 1919. godine, a preminuo je u Rijeci 19. siječnja 1994. godine. Sahranjen je u obiteljskoj grobnici na Trsatu. Osmogodišnju školu je pohađao na Kukuljanovu, a gimnaziju na Sušaku. Godine 1943. Pridružio se NOB-u, gdje su nastale njegove prve pjesme i zbog kojih je od nadređenih dobio prvu kritiku budući da nije pisao pjesme s borbenom i partizanskom tematikom, već one ljubavne.

Po završetku rata radio je kao novinar u Primorskom vjesniku (1945. – 1947.) na Sušaku, a bio je član i prve redakcije Riječkog lista, koji je baštinio tradiciju Supilovog Novog lista. Prvi novinarski zadatak bio mu je napisati reportažu iz ustaškog logora Slana na Pagu.  Bio je novinar u Bujama i Zagrebu, a mirovinu je dočekao na Radio Rijeci, na kojoj se maksimalno trudio popularizirati čakavštinu.

Na Radio Rijeci godinama je radio humorističke emisije “Mantinjada bez mužike”, “Mantinjada z mužikun” i vrlo popularnu “Primorsku poneštricu”.

Autor je tri knjige zapisa, crtica i novela “Pjesma na stratištu”, “I krv je tekla kršem”, “Na kamenu za kamen”, objavio je i dvije zbirke pjesama “Mamina starina” (1975) i “Ne pozabi napisat” (1989).

Uredio je i kanconijer čakavskih pjesnika između Učke i Velebita “Besedi s kamika i z mora”. Autor je tekstova za mnoge popularne pjesme nagrađivane na MIK-u, a među njima je i nezaboravna Nebuloza.

Od 2002. do 2011. godine Čakavski sabor dodjeljivao je Nagradu Ljubo Pavešić za najbolji čakavski tekst uglazbljen i izveden na Festivalu Melodije Istre i Kvarnera.

Nebuloza

Va kafane nad Rečinun poveda se na vas glas,

jedna misal drugu vabi, saki za se išće spas.

Pjesnik je brodić krstil, “Nebuloza” mu je ime,

nikada ni s porta partil, odmalene nisu cime.

Dignjeno je belo jidro i kalano črno sidro,

bira curi s karatela, bira žuta, pena bela.

Brod stoji, a si putuju, cesti mere bez nevere i grohoću zadovoljno,

živi spe, na trezno suju.

Tu sedi sad mlajarija i vraški se diverti, za stolon je leh još starac,

nekad mali od kuverti.

Si su drugi na Trsatu, od brodića leh je pena,

na hrbatu od oblaka smiron leti uspomena.

Karikaturu Ljube Pavešića nacrtao Mišo Cvijanović-Cvijo/foto Torpedo.Media

#LJubo Pavešić Jumbo #Nebuloza #pjesnik #Primorski vjesnik #Trsat

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh