Branka Benčić kustosica 58. Zagrebačkog salona

U organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) u subotu će u Laubi (19 sati) biti otvoren 58. Zagrebački salon. Zagrebački salon utemeljila je Skupština grada Zagreba 1965. godine, riječ je o jednoj od najstarijih grupnih izložbi recentnog vizualnog izričaja u Hrvatskoj, kako to napominju organizatori, na kojemu se od 1976. godine u trijenalnom ritmu izmjenjuju različite likovne discipline, odnosno vizualna umjetnost, primijenjena umjetnost i dizajn, te arhitektura. Ovogodišnje izdanje namijenjeno je, dakle, primijenjenoj umjetnosti i dizajnu, a održat će se prema koncepciji kustosice Branke Benčić pod nazivom „Ne radi sam“, gdje će biti prikazani radovi hrvatskih primijenjenih umjetnika i dizajnera unazad protekle tri godine.

Branka Benčić ravnateljica je riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU), a na njen rad se nedavno osvrnuo Damir Čargonja Čarli svojom izložbom, konceptom jednostavno nazvanim „Ništa“. Čargonja je poručio što misli o načinu na koji se ravnateljica druge najveće institucije toga tipa u Hrvatskoj odnosi prema svojoj matičnoj kući. Pritom je svojim radom podijelio kulturnu javnost, i to ne samo onu riječku, potakao je na polemiku i hrvatsku struku pa se oglasila i Hrvatska sekcija Međunarodnog udruženja likovnih kritičara ne dovodeći pritom u pitanje sam umjetnikov rad, koliko braneći sve ono što je Branka Benčić u posljednje vrijeme napravila na čelu MMSU-a.

Čargonja je postavio sasvim jednostavno pitanje: može li ravnateljica jedne kulturne ustanove preuzeti toliko obaveza, koliko ih ima Branka Benčić, a da se u isto vrijeme to ne osjeti na radu kulturne ustanove kojoj je na čelu i koja bi po vokaciji trebala biti nositeljem ili pokretačem mnogih kulturnih procesa u sredini u kojoj djeluje.

Činjenica da je Branka Benčić kuratorica 58. Zagrebačkog salona, a da pritom nigdje nije navedeno i da ja ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, pa i da njezina matična kuća od toga angažmana ušićari poneki plusić, samo dodatno potiče na Čargonjino razmišljanje, budući da je ravnateljica MMSU-a Rijeka ujedno i predsjednica Kulturnog vijeća za interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse, koje je nedavno imalo pune ruke posla prilikom raspodjele 835.045,00 programskih eura Ministarstva kulture i medija, da je članica Umjetničkog savjeta za Meštrovićev paviljon, ali i da je kustosica Umjetničke organizacije Apoteka, kojoj je to isto Kulturno vijeće za program u 2024. godini dodijelilo sredstava neznatno više (6.000 eura) nego li ih je dodijelilo Hrvatskom društvu likovnih umjetnika Rijeka za 365 dana Galerije Juraj Klović (5.500 eura).

Možda sve to i nije ni na koji način povezano, ali nekako baca sumnju da u jeku turističke sezone mnogi riječki gosti na zatvorena vrata Muzeja moderne i suvremene umjetnosti ne nailaze slučajno. Nema se vremena.

Naslovna fotografija bannera 58. Zagrebačkog salona preuzet sa stranice Lauba.hr

#Branka Benčić #Lauda #MMSU #ULUPUH #Zagrebački salon

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh