Marko Tadić: „The Aim” – Transformacija estetike kroz reciklažu

U četvrtak, 7. rujna, s početkom u 20 sati, u Galeriji Filodrammatica u Rijeci otvorena je izložba „The Aim” autora Marka Tadića, pod organizacijom udruge Drugo more. Izložba je koncipirana kao svojevrsni arhiv, komunicirajući kroz svoju cjelovitost, više li nego partikularne dijelove – prostor Filodrammatice pretvorio se u funkcionalni poligon različitih pojedinačnih narativa.

Postav recikilira radne materijale, postamente i druge izlagačke uporabne predmete iz arhiva galerije. Kroz izložbu, Tadić se osvrće na problem akumulacije umjetničkih display-a koji se nakon završetka izložbi često odbacuju ili pohranjuju bez daljnje svrhe. Kroz svoj rad izražava potrebu za recikliranjem tih materijala i njihovim preusmjeravanjem prema trajnijoj svrsi kroz umjetničko stvaranje.

Kroz doslovnu reciklažu pronađenih predmeta i izloženih fotografija, Tadićeva izložba tematizira „urbanističke sisteme u otkrivanju, spajanje prirodnih procesa rasta s procesima razvoja gradova, estetiku koja prati funkciju, prirodu koja nameće logiku zajedničkog življenja i ekološki optimizam u organizmu/mehanizmu grada.”

– „Fotografije su iz arhiva Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu, prikazuju lokacije poput Francuskog paviljona, izgradnju Importane Centra… samim time ovo je reciklaža nekih ideja. Moje intervencije na njih stvaraju paralelu njihove prošlosti u odnosu na sadašnjost i budućnost”, rekao je autor izložbe Marko Tadić.

Izložba će biti dostupna za posjet u radnom vremenu galerije, od ponedjeljka do petka između 11 i 13 te 16 i 20 sati, te subotom između 16 i 20 sati. Ulazak je besplatan za sve posjetitelje.

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh