Mediji prvi dobili prigodu zaviriti u novu zgradu Gradske knjižnice Rijeka

Nekoliko sati prije nego je posljednja knjiga, Kako čitati grad Radmile Matejčić, jer logično je u izboru posljednje knjige postoji podosta simbolike, pronašla svoje mjesto u novoj zgradi Gradske knjižnice Rijeka, velebnu građevinu prvi su dobili prigodu posjetiti predstavnici medija.

Pod stručnim vodstvom Nike Cvjetkovića, ravnatelja Knjižnice, te uz pratnju Sandre Krpan, dogradonačelnice Grada Rijeke, te Ive Erceg, pročelnice Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport i mlade, predstavnici sedme sile prvi su dobili prigodu uvidjeti što će to građanima Rijeke ponuditi knjižnica po mjeri građana, kako je velebno zdanje u jednom trenutku nazvao Niko Cvjetković.

Dakle, nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka izgrađena je potpunom rekonstrukcijom T-objekta, zgrade izgrađene u drugoj polovici 19. stoljeća. Rekonstruirana zgrada ima suteren u kojem je smještena strojarnica, prizemlje i tri kata od kojih svaki ima bruto površinu od oko 1282 metara kvadratnih. U Knjižnicu se ulazi s prostora središnjeg dijela Art kvarta Benčić, svaki posjetitelj odmah će na ulazu imati prigode uočiti ono čime se u GKR posebno ponose, odnosno složen automatizacijski sustav za vertikalni razvoz knjižne građe, odnosno knjigomat koji će korisnicima biti na raspolaganju 24 sata dnevno. Knjigomat će imati kapacitet 170 knjiga na sat, što će zasigurno zadovoljiti potrebe svih korisnika.

U prizemlju zgrade smješten je središnji korisnički pult, prizemlje je svojevrsni stvaralački dnevni boravak u kojem se još nalaze i sadržaji namijenjeni mladima, odnosno takozvani Rasadnik i Zvučnik (prvi ikada glazbeni odjel op.a.). Prvi je kat rezerviran za beletristiku sa približno 70 tisuća naslova, na drugom katu je odjel stručne knjige, znanosti i publicistike s adekvatnim staklenim boksovima za tihi rad.

Nova Gradska knjižnica Rijeka približno će imati 150 tisuća naslova.

– Nije uspješna ona knjižnica kojoj fond stalno raste, nego ona koja ima funkcionalni fond. Svaka knjižnica godišnje otpiše pet posto svoje građe, to su oni naslovi koje ljudi ne koriste, mi smo u procesu preseljenja vjerojatno otpisali 10 posto.

U četvrtak od 17 sati prvi će građani moći razgledati novu zgradu Gradske knjižnica Rijeka, a dani otvorenja trajat će do nedjelje.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/tisakbiz/artkvart.hr/wp-content/themes/cenote/template-parts/content-single.php on line 56

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh