Na današnji dan rođena Nina Violić

Nina Violić, rođena 15. ožujka u Rijeci, završila je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu 1994. Godine 1995. pridružila se Teatru ITD gdje je bila stalno angažirana do 2007., nastupajući u gotovo svim predstavama tog repertoara. 2000. godine je osmislila autorski projekt “Rad Borosane” koji je izvodila. Od 2007. je članica ansambla Zagrebačkog kazališta mladih. 2014. je prešla u ansambl drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje je postala dramska prvakinja

Osim u kazalištu, aktivna je i u filmskoj industriji te je napisala scenarij i režirala dva kratkometražna igrana filma: „Odvajanje” (2014.) i „Janje” (2019.), koji su imali međunarodnu premijeru na BFI London Film Festivalu. 2022. režirala je svoj prvi dugometražni film „Baci se na pod”, koji je osvojio nagradu za najbolji dugometražni film na 15. Festivalu mediteranskog filma u Splitu.

Također, jedna je od dvadeset potpisnika pisma upućenog zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, izražavajući zabrinutost zbog imenovanja Zlatka Hasanbegovića za člana Kazališnog vijeća HNK Zagreb.

Istaknuta fotografija: Žarko Bašić/Pixsell

#drama #HNK Zagreb #kazalište #Na današnji dan #Nina Violić

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh