Niz aktivnosti uz i s Rječinom ove subote

Ovaj vikend, 28. listopada, Riječanke i Riječani imaju priliku pridružiti se prvom u nizu slavlja rijeke po kojoj je grad dobio ime

Nakon četiri kvartovska festivala koji su oživjeli Kantridu, Zamet, Mlaku i Pećine s više od četiri tisuće posjetitelja, riječki Urbani separe pažnju usmjerava na Rječinu. Prvo u nizu događanja zakazano je za ovu subotu, 28. listopada, a nudi niz besplatnih aktivnosti raspršenih tokom rijeke – od Kukuljana i Martinovog sela, pa do riječke Delte. Događanje pod nazivom ‘Od kiše do Ričine’ slavi riječku kišu kao vodu zbog koje Rječina živi. Zbog koje Gašparov mlin melje brašno, korito nije suho i priroda nije žedna. Zbog koje imamo jednu od najboljih voda za piće. Prijave za sve aktivnosti su obavezne, a dovoljno je poslati e-mail s nazivom aktivnosti i brojem polaznika na udruga@urbanisepare.org.

Radionice, šetnje i razgovori u donjem toku
Aktivnosti u donjem toku Rječine, onom koji prolazi kroz centar našeg grada, uče nas kako od resursa uz i oko rijeke napraviti nešto potpuno novo. Radionica ‘Od Ričine do pive’ polaznike će povesti kroz cijeli proces kuhanja domaće pive. Radionica će trajati od 10 do 15 sati, no polaznici su pozvani pridružiti se u bilo kojem trenutku. Prijavljeni na radionicu imat će priliku kući ponijeti svoje pivo, izrađeno uz pomoć majstora iz riječkog BrkLee Breweryja. Na radionici ‘Kokedame s Ričine’, koja će se odvijati od 12 do 14 sati, sudionici će uz stručnu vodstvo Pedagoškog kabineta zaprljati ruke kroz izradu zemljane kugle obložene mahovinom – samoodrživog spoja prirode i umjetnosti koju će moći ponijeti kući. Za one željne upoznavanja vlastitog grada, kao i njegove jedine rijeke, Sekcija i Društvo arhitekata pozivaju na novi u nizu izrazito posjećenih đireva javnim prostorom. Šetnja od Zvira do Delte polazak će imati s riječkog Konta u 14 sati. Za kraj dana, Riječanke i Riječani pozvani su na kušaonu svježe kuhane pive, palente kompirice i drugih poslastica uz Ćakulu o Ričini, od 15 do 16 sati na skrivenom mjestu. Prijave za sve aktivnosti potrebne su e-mailom, čime zainteresirani mogu dobiti sve informacije potrebne za dolazak.

Šetnje i iskustva u gornjem toku

Za one željne upoznavanja gornjeg, prirodnog toka Ričine, PD Kamenjak poziva na nezahtjevnu šetnju od Kukuljana do Martinovog sela. Šetnja u trajanju od dva sata polazak će imati iz mjesta Kukuljani u 10 sati ujutro, a istraživanju staze uz Rječinu pridružit će se njeni veliki lokalni znalci. U isto vrijeme, od 10 do 12 sati, za posjetitelje će u Martinovom selu biti otvoreni Gašparov mlin i Zavičajni muzej. Vodstva za djecu i odrasle dostupna su zahvaljujući Turističkoj zajednici Jelenje, a prisutne će dočekati i topli čaj.

Što je Park prirode Ričina?
Riječka jedina rijeka, zanemarena, nekad prljava i često presušena Rječina, najnoviji je (izmišljeni) park prirode u zemlji. Prostor prirodne ljepote u kojem je ljudska aktivnost dozvoljena, no bez narušavanja sklada svega prisutnog. Kultivirano područje s naglašenim krajobraznim, odgojno-obrazovnim, kulturno-povijesnim i turističko-rekreacijskim vrijednostima. Svaki park prirode nastoji interpretirati i valorizirati svoju bogatu baštinu. To čini i ovaj. U Parku prirode Ričina ulice postaju planinarske staze, nogostupi odmarališta, a potporni zidovi vidikovci. Specifičnosti Rječine postaju endemske vrste o kojima se aktivno skrbi. On ukazuje na prirodne, kulturne, društvene, urbanističke i sve druge potencijale života i bivanja uz rijeku.
S obzirom na to da projekt PP Ričina do kraja 2023. godine donosi više od 30 besplatnih aktivnosti, Urbani separe poziva na prijavu na ‘newsletter’ slanjem e-maila na udruga@urbanisepare.org

Istaknuta fotografija: Mara Prpić

#gastro #Park prirode Ričina #Radionice #šetnja #Urbani separe

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh