Opatija: odvoze se kameni oblutci Ljube de Karine

Na popularnoj javnoj Facebook grupi Opatijska graja, danas je objavljena fotografija Oblutaka kipara Ljube de Karine spremnih na premještaj na drugu lokaciju. Oblutke odvoze vozila Parka Opatija. Podsjetimo, kameni oblutci bili su pobacani u kraj, kako bi se oslobodio prostor adventu ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer.

Ljubo de Karina, rođeni Riječanin, diplomirao je na odjelu za kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, a poslijediplomski studij pohađao je i uspješno završio u Majstorskoj radionici prof. Vanje Radauša i Majstorskoj radionici prof. Antona Augustinčića. Karinine skulpture nalaze se, osim u značajnim umjetničkim zbirkama, i diljem Hrvatske te u Njemačkoj, Italiji, Japanu i Sloveniji. Autor je brončanih vratnica Katedrale sv. Vida u Rijeci, groba proglašenog kardinala pok. dr. msgr. Josipa Uhača u župnoj crkvi sv. Jurja u Brseču i groba pok. dr. msgr. Antona Benvina, Rektora Zavoda sv. Jeronima u Rimu na groblju u Valunu.

Zbog barbarskog izmještanja i konsekventno devastacije Oblutaka kipara Ljube de Karine iz prostora ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer za potrebe Adventa u parku (https://artkvart.hr/advent-u-opatiji-kameni-oblutci-ljube-de-karine-pohitani-kao-slucajne-grote/), bivši gradonačelnik Opatije, Axel Luttenberger podignuo je kaznenu prijavu.

Axel Luttenberger je kaznenu prijavu podnio protiv nepoznatog počinitelja, a DORH je prijavu bivšeg gradonačelnika Opatije zaprimio elektronskim putem.

Nakon što smo ga obavijestili o ovom slučaju (nepromišljenog) vandalizma, Ljubo de Karina prokomentirao je: „Nemam što reći. Ja sam umjetnik, a ne policajac.”

Istaknuta slika: detalj fotografije Đorđa Petrovića, fb grupa ‘Opatijska graja’

#devastacija #kameni obluci #Ljubo de Karina #odvoz #Opatijska graja

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh