Otvorena izložba „F 20.5″ Glorije Lizde u Galeriji O.K.

U četvrtak, 29. veljače, u Galeriji O.K., otvorena je izložba F 20.5, splitske umjetnice Glorije Lizde. Riječkoj publici predstavljena je serija fotografija koja tematizira sjećanja na period kada joj je otac bolovao od shizofrenije. Reflektirajući se na očeve halucinacije, umjetnica stvara novi kontekst vizualnih manifestacija u koji smješta sebe i sestre blizanke.

­„Jako mi je drago što je izložba u Rijeci. Fotografije su inscenacije, dakle režirane fotografije očevih halucinacija, ali i nekih mojih sjećanja na djetinjstvo. Svaka fotografija za mene ima neku priču, točnije halucinaciju, ali nisam željela da postav čitate kao slikovnicu, da ne čitate s fotografije što je što, nego da publika može razviti neke svoje asocijacije na prikazano. Mislim da se ovaj rad ne treba isključivo odnositi na shizofreniju kao psihičku bolest, nego jednostavno na prihvaćanje drugačijeg vida stvarnosti  i na koegzistenciju više stvarnosti unutar ove u kojoj živimo. Ono što je isto zanimljivo za reći jest to da su lokacije, zapravo mjesta na kojima su se te halucinacije odvijale – većinom negdje vani, među ljudima, tako da su sve lokacije realne i to su prostori našeg doma, lokacije po Splitu, dalmatinski krš itd. Ove fotografije su meni posebno drage jer pokazuju da dom može biti i neugodno mjesto za nekoga, da dom nije uvijek sigurno mjesto. I ono što je najvažnije – moj tata ne boluje više od shizofrenije. Iako se ne smatra izliječenim bolesti i dijagnoza je trajna, on nema nikakve simptome već deset godina, što je meni omogućilo da možemo razgovarati o tome i da možemo zajedno kreirati ove fotografije”, izjavila je na otvorenju izložbe umjetnica Glorija Lizde.

Opisujući ciklus fotografija F 20.5, autorica izložbe Katarina Podobnik, piše u tekstu popratnog deplijana: „…Lizde ispoljava višestrukost interpretacija pojedinačnih iskustava: činjenicom da očeve halucinacije kao perceptivne stimulacije njegova unutarnjeg svijeta umjetnica posreduje insceniranim kadrom, rad „F 20.5“ egzistira kao svojevrsni simulakrum, simulacija simulacije „kopija bez originala“, ne odnoseći se ni na što drugo, nego li na vlastito iskustvo.“

Katarina Podobnik i Glorija Lizde

Za sve ljubitelje fotografije, kao i za one koji će to tek postati, ovo je savršena prilika da dobiju uvid u rad umjetnice koja pripada mlađoj generaciji hrvatske fotografije, ali koja je već sada etablirana fotografkinja hrvatske umjetničke scene. Dovoljno je spomenuti podatak da je Lizde dobitnica Nagrade Radoslav Putar 2022. za najboljeg mladog umjetnika.

Izložba ostaje otvorena do 21. ožujka.

Istaknuta i ostale fotografije: Aleš Suk

#Fotografija #Galerija O.K. #Glorija Lizde #Katarina Podobnik

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh