Otvorena je izložba Igora Rukavine u Galeriji O.K.

U utorak, 23. siječnja 2024., u Galeriji O.K. otvorena je samostalna izložba Igora Rukavine, riječkog umjetnika, dizajnera i arhitekta, naziva „I.R.A. & R.M.A. IN RI 2024”.

Kako navodi i sam autor, riječ je o presjeku gotovo četrdesetogodišnjeg umjetničkog rada kao svojevrsne „alegorije retrospektive”, a izloženi radovi, nastali u razdoblju od 1985. do danas, ilustracija su autorova umjetničkog istraživanja na području likovnosti. Riječ je o slikama, umjetničkim instalacijama, digitalnim kolažima i objektima čija dinamika stvara vibrantni tech-pop-art ambijent kao „vlastito shvaćanje enterijera i eksterijera (diskoteke, kafići, klubovi, vile s bazenima, krajolici, naselja, hortikultura itd.) s užitkom u slikanju, – i figuracijsko – ekspresionističkom i apstraktno ekspresionističkom” (Branko Cerovac, predgovor izložbe).

„Izložba kao ‘podretrospektiva’ mog rada suprotna je građanskom pojmu retrospektive, ovo je više retrospektiva nekih mojih mikro ideja. U principu sve ove godine razmišljam o tome da je upravo zadnje stanje svijesti – ono pravo. To je ono što mene zanima u umjetnosti, odnos sa transcedentalnim, finale produkcije, na isti način kao što je u arhitekturi, posljednja kuća jedina ta koja je dobra pa ostale više ne valjaju, nisu relevantne. Upravo se tako može čitati i moja izložba – kao fundus tech sadržaja, nekih događaja i nekih ideja”, kazao je Igor Rukavina.

„A arhitektura? Ona me sve manje zanima. Previše uvjeta koji se moraju zadovoljiti postoje u današnjem business svijetu. U likovnom svijetu, stvar nije takva. Osobno, ne vjerujem u kuratorske smjernice: za mene likovna umjetnost ne bi trebala opisivati društvenost, a društvenost je, koliko god bila komplicirana, vrlo jednostavna u svojoj biti. Egzistencijalni je problem puno veći i jedini me kao takav zanima”, nastavio je autor izložbe.

Izložba je otvorena do 4. veljače 2024. godine.

Fotografije: Katarina Podobnik

#Branko Cerovac #Galerija O.K. #Igor Rukavina #Izložba

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh