24. siječanj: Međunarodni dan obrazovanja

U povodu Međunarodnog dana obrazovanja, koji se obilježava 24. siječnja svake godine, odajemo priznanje ključnom značaju obrazovanja u razvoju društva. Ovaj dan je proglašen kako bi se naglasila važnost obrazovanja kao temelja prosperiteta i razumijevanja među narodima.

Međunarodni dan obrazovanja proglasio je UNESCO kako bi potaknuo svijest o ulozi obrazovanja u izgradnji mira, tolerancije te održivog razvoja. Obrazovanje igra ključnu ulogu u poticanju društvene jednakosti, jačanju gospodarstva i promicanju temeljnih ljudskih prava.

Ovaj dan pruža priliku za promišljanje o dostignućima u području obrazovanja te potiče globalne napore kako bismo zajednički radili na osiguravanju kvalitetnog i pristupačnog obrazovanja za sve. Svi smo pozvani podržati obrazovanje kao sredstvo za ostvarivanje održivog razvoja i izgradnju boljeg svijeta za buduće generacije.

Prema podacima UNESCO-a, i dalje postoji značajan broj djece koja nemaju pristup obrazovanju. Prema posljednjem izvješću Globalni izvještaj o praćenju obrazovanja, objavljenom 2021. godine, procjenjuje se da oko 258 milijuna djece i mladih nema pristup obveznom obrazovanju. Taj broj uključuje i one koji nisu uključeni u osnovno obrazovanje, kao i one koji nisu dovršili osnovno obrazovanje.

Napori su usmjereni na smanjenje ove brojke, ali i dalje postoje izazovi poput siromaštva, sukoba, rodnih nejednakosti te problema s pristupom obrazovanju, posebice u ruralnim područjima.

Globalni dan obrazovanja naglašava potrebu za zajedničkim naporima kako bi se osiguralo obrazovanje za svako dijete, bez obzira na socijalni, ekonomski ili geografski položaj.

Naslovnica: pixabay.com

#Međunarodni dan obrazovanja #Na današnji dan #UNESCO

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh