„Pinocchio“: čarobna plesna avantura za djecu!

Kroz plesni pokret danas će, 2. ožujka u 12:00 sati, na pozornici riječkog HNK Ivana pl. Zajca premijerno oživjeti bezvremenski lutak „Pinocchio“ i to kao balet za djecu čiju koreografiju, koncept i dramaturgiju potpisuje prvak riječkog Baleta Michele Pastorini.

Očaravajuće maštovita produkcija temeljena je na, svim generacijama omiljenom, romanu Carla Collodija. Riječka prilagodba ostaje vjerna izvornom zapletu, dodajući dašak humora i puno šarma te otkrivajući i neke tajne sporedne priče. Kroz razigranu koreografiju publika i ansambl zajedno tragaju za srži Pinocchijeve avanture, a ovo baletno iskustvo postaje zajedničkim umjetničkim putovanjem koje najmlađima nudi užitak, raspiruje maštu i potiče ljubav prema plesnoj i kazališnoj umjetnosti.


Riječ je o plesnoj avanturi za djecu, ali i njihove roditelje te sve odrasle koji nisu izgubili dijete u sebi, čiju originalnu glazbu potpisuje Marin Butorac, scenografiju i kostimografiju Aleksandra Ana Buković, a svjetlo Kristian Baljarevski.

Naša verzija želi oživjeti sve likove, ukazujući da je svatko od njih važan za priču. Bilo je to puno složenije napraviti negoli što je u knjizi ili filmu jer je balet kraći i od filma i od knjige. Naša adaptacija razlikuje se najviše u izboru avantura. Puno avantura znači i puno kratkih, kompaktnih scena koje moraju biti bogate i žive kako bi zadržale pažnju najmlađe publike. Puno smo radili na produbljivanju osobnosti naših likova. Roman postoji postoji dulje od 140 godina, a njegovi su oduvijek bili i ostali isti. Čini mi se kako se i sami umorili od toga.

koreograf Michele Pastorini


Ravnateljica Maša Kolar pak ističe da iako riječki Balet postaje žarištem plesne umjetnosti, na svom repertoaru nemaju često predstave za djecu.

Vjerujem da nije bilo naodmet u našoj posljednjoj sezoni upustiti se u dijalog s metodički i pedagoški odgovornom disciplinom kazališta: dječjom baletnom predstavom. Odluka je pala na Pinocchija. Danas kultna priča kroz sjajnu koreografiju našeg plesača Michelea Pastorinija iznalazi novi identitet kroz njegov osebujan pristup priči o lutku koji silno želi postati dječak. Pozivam sve gledatelje, od najmlađih do najstarijih, da dođu i nauče nešto novo o kazalištu, plesu, transformaciji, životu, ljudima i samima sebi.

ravnateljica Maša Kolar


Ulogu Pinocchija u alternaciji plešu  Thomas Krähenbühl i  Federico Rubisse, Geppetta Valentin Chou i Ali Tabbouch, Plavu vilu Ksenija Krutova, Marta Voinea Čavrak i Mio Sumiyama, Zrikavca  Álvaro Olmedo i Giorgio Otranto, Lisicu Janne Boere i Noa Gabriel Siluvangi, a Mačka Soyoka Iwata i Maria Matarranz de las Heras.  U ostalim su ulogama Alejandro Polo, Giorgio Otranto, Noa Gabriel Siluvangi, Alessia Tacchini, Isabelle Zabot, Mio Sumiyama, Gabrielle Colson i Yurika Kimura. Iz pozadine su čuju glasovi dramskih glumaca Aleksandra Cvjetkovića i Giuseppea Nicodema. Predstava je ostvarena u koprodukciji s HNK u Varaždinu u okviru konzorcija K-HNK.

Istaknuta fotografija: Fanni Tutek Hajnal

#balet #HNK Ivan pl. Zajc #Pinocchio #predstava za djecu #premijera

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh