Pozdrav s Mlake!: veliki kvartovski festival

Najneobičnija gradska susjeda
Mlaka ima najveći i prvi park u Rijeci, urbane vrtove i Industrijsku ulicu. Cijeli kvart kao da je jedan veliki podsjetnik na malu, ali moćnu Rijeku devetnaestog i dvadesetog stoljeća. Urbani separe, grupa susjeda i brojni partneri pozivaju na festival posvećen ovom posebnom riječkom kvartu.

Bogat program
Program festivala Pozdrav s Mlake!, zakazan za subotu 8. srpnja, kroz više od 40 aktivnosti – radionica za velike i male, vođenih šetnji, predavanja, sajmova, sportskih i javno-zdravstvenih aktivnosti, kuhanja, koncerata, filmova, izložbi i ljetnih osvježenja – oživjet će čuveni park Mlaka.
U cijelosti besplatan program odvija se kroz subotnje poslijepodne i večer, od 16 do 22 sata. Prijave za većinu aktivnosti nisu potrebne, osim ako isto nije izričito naznačeno.

Piknik u dubokom hladu parka Mlaka
Kada ste zadnji put proveli vrijeme u nekom od parkova našeg grada? Jeste li ikoga tamo sreli? Urbani separe poziva na veliki piknik u dubokom hladu prvog riječkog javnog parka, otvorenog 1874. godine. Program festivala započinje u 16 sati u središtu parka Mlaka, uz jezero i fontanu Mustačon. Karta parka s detaljnim programom i lokacijama, kao i zanimljivostima o cijelom susjedstvu, bit će dostupna na info-štandu te kod volontera koji će šetati parkom. Centar događanja predstavlja piknik na kojeg su riječanke i riječani pozvani ponijeti vlastite deke i ležaljke, hranu, igre i rekvizite. Od 16 do 20 sati posjetitelji će uživati u voćnim ražnjićima, limunadi i drugim ljetnim osvježenjima, a paralelno će se odvijati i sajam rukotvorina riječkih umjetnika i umjetnica te pop-up buvljak. Sve će pratiti glazba Radio Rože uživo. Raspršeno hladovinom parka, od 16 do 19 sati odvijat će se dječje aktivnosti – potraga za blagom, igre skrivača i zabavni poligon, niz sportskih aktivnosti – otvoreni treninzi karatea, Tai Chia, tenisa te otvorena radionica slikanja na otvorenom. Od 16 do 17:30 sati zakazano je čitanje dječjih priča u organizaciji udruge Orehović, a mališane će razveseliti i riječka autorica Nena Pavelić koja će predstaviti svoju slikovnicu Kako biti najjači. Nastavni zavod za javno zdravstvo, smješten na Mlaki, programu se priključio organiziranim mjerenjem tlaka, šećera i stiska šake od 17 do 19 sati. S početkom u 17 sati održat će se i radionica Oblak na bedžu u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te dječjim festivalom Tobogan. U 17 sati započet će i otvoreni trening joge u parku, a posjetitelji su pozvani ponijeti vlastite joga prostirke. 
Od 18 do 20 sati odvijat će se kreativno-botanička radionica Herbarij parka Mlaka za djecu i roditelje. Kroz ekspediciju parkom posjetitelji će upoznati različite biljne vrste i stvarati mala umjetnička djela. Na radionicu se potrebno najaviti ispunjenjem prijavnice: forms.gle/Zno1UVr6zATNzwnB6. Istovremeno će se odvijati i Marenda – zajedničko kuhanje i jelo na otvorenom, a na meniju će se pronaći onigiri sushi japanske blogerice, odnedavno i Riječanke, Akari Obo. Posjetitelji su pozvani prijaviti se i na vođeno nordijsko hodanje kvartom e-mailom na udruga@urbanisepare.org, u trajanju od 19 do 20:30 sati. Popodnevni program u parku Mlaka pratit će i akcija čišćenja. Naime, posjetitelji su pozvani preuzeti rukavice i prazne vrećice na info-štandu, a vratiti ih pune u zamjenu za zabavne i raznovrsne nagrade.

Cijela Mlaka postaje predavaona i galerija na otvorenom
Kakve veze imaju Industrijska ulica, pčele i botanički vrt? Pod starim krošnjama u parku Mlaka, s početkom u 17 sati organizirana su predavanja biologa Boštjana Surine, novinara i istraživača riječke baštine Velida Đekića te pčelara Ivice Fajdetića. Ivica Fajdetić, predsjednik Pčelarske udruge Milutin Barač, od 17 do 17:30 sati govorit će o neobičnom liku i djelu čovjeka čije mu ime udruga nosi, kao i o važnosti pčela u gradu. Od 18 do 18:45 sati, čuveni Velid Đekić provest će okupljene biografskim hodom Industrijskom ulicom – hodom dugim tri stoljeća. Boštjan Surina, kustos Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, od 19 do 20 sati govorit će o bioraznolikosti u gradu te predstaviti ideju o riječkom botaničkom vrtu.
Od 18 do 20 sati odvijat će se nesvakidašnja radionica plakatiranja cijelog kvarta. Okupljanje je zakazano na dnu parka Mlaka, uz Zvonimirovu ulicu, odakle će se uz vodstvo umjetnice Pekmezmed krenuti u avanturu lijepljenja umjetnina po zanemarenim površinama susjedstva. Posjetitelje će u parku dočekati i izložbe fotografske sekcije KUD-a Baklje – nekadašnjih radnika rafinerije na Mlaki, kao i autorskog rada Društvarij mladog arhitekta Vilija Rakite. Kod nekadašnjeg kluba Točka u Zvonimirovoj ulici, klub Manual postavit će se izložba sjećanja na kultno mjesto riječke scene.
Riječani su pozvani i na vođenu šetnju kvartom Mlaka u organizaciji Sekcije i Društva arhitekata Rijeka. Urbanistička i povijesna šetnja započet će u 19 sati na dnu parka Mlaka, uz Zvonimirovu ulicu. Uzvanici će doznati o povijesti prvog riječkog parka i Industrijske ulice te posjetiti skrivenu oazu zelenila.

Večer uz koncerte i filmove
S naznakama zalaska sunca, park Mlaka će se prisjetiti vlastite povijesti – promenadnih gudačkih orkestara iz devetnaestog stoljeća. Nastup zakazan za 19 sati priredit će klasični obiteljski Trio Veljak. Ovaj glazbeni sastav iza sebe ima brojne koncerte i nastupe, a skladbe svih stilskih razdoblja najčešće priređuje, aranžira i sklada Valter Veljak, akademski kontrabasist te otac violinistica Maje i Nataše Veljak. Od 20 sati, pored jezera parka Mlaka nastupit će akustični bend Če bo bo, če na na, virtuozi inspirirani tradicionalnim napjevima Balkana. 

Za kraj dana, od 21 sat posjetitelje očekuje kino na otvorenom u organizaciji Filma svima, a istaknuti valja Martin Torpedo, nagrađivani dokumentarni film riječkog autora Tonija Jelenića. Martin je starčić bez doma koji je svoje mjesto pod suncem pronašao u lučici bivše tvornice Torpedo. Tik do mora, u napuštenom betoniranom prostoru, skrasio se s nešto svoje imovine.

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh