Predstavljanje knjige Vlaste Delimar „Voćarska 5 ”

U petak 31. siječnja, u MMSU s početkom u 18:00 sati održat će se predstavljanje knjige Vlaste Delimar „ Voćarska 5” nakon čega će usijediti razgovor s autoricom kojeg će moderirati Ksenija Orelj.

Kao uvod u predtsavljanje knjige prikazat će se film Vlaste Delimar „Diptih: iz ljubavi u ljubav“. Film iz 2022. je vremeplov četredesetogodišnjim djelovanjem umjetnice, sastavljen iz dokumentarnih video-isječaka te fotografija umjetničkih radova, koje prati naracija same umjetnice i glazbena podloga Josipe Lisac i Laibacha.

Kroz razgovor s autoricom govorit će se o upotrebi ženskog tijela kao umjetničkog medija, erotskoj estetici egzistencije, ženskom uživanju i cenzuriranju ženske tjelesnosti.

Knjiga „Voćarska 5“ (MSU, Zagreb, 2023.) kolažnog je karaktera, oblikovana kao autobiografska priča i mozaičan uvid u popularnu kulturu i umjetničku praksu osamdesetih godina. Pisana je iz prvog lica, emotivno i senzualno upadljiva, sentimentalna, ali i ironična, počesto spram umjetničkih i obrazovnih institucija, koje kako kaže autorica ‘kvare veselje’, a ‘nastavu nude na daljinski’. Voćarska 5 nudi živahno štivo o nastajanju umjetničkih radova, kreativnim krizama, erotskoj bliskosti i samoći. Vrt, kuhinja, ulica, povremeno i galerija, postaju protagonisti autoričinog djelovanja; prijateljske i ljubavne epizode opisuju se iz ženske perspektive, iz koje dobivamo i portrete tadašnjih aktera zagrebačke scene poput Grupe šestorice autora, kao i prijateljske i izlagačke kronike iz Rijeke i Beograda.

Program se održava u sklopu izložbe „Vidljive”.

Istaknuta slika: Vlasta Delimar „Voćarska 5 ”

#MMSU #razgovor #Vidljive #Vlasta Delimar #Voćarska 5

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh