Predstavljanje romana „Ni koraka više“ Janje Vidmar

U srijedu 25. 10. s početkom u 18:00 sati u prostoru Narodne čitaonice Gradske knjižnice Rijeka održat će se predstavljanje knjige „Ni koraka više“ slovenske autorice Janje Vidmar.

O knjizi će govoriti urednica portala Booksa.hr Ivana Dražić, novinarka Karmela Devčić te autorica Janja Vidmar.

Susret je organiziran u suradnji s Nakladom Ljevak.

Čitanje ove knjige je poput hodanja. Hodamo kako bismo svoj život vidjeli s distance.

Saša Pavček

Ni koraka više Janje Vidmar, jedne od najomiljenijih i najčitanijih suvremenih slovenskih književnica, priča je o jednom životu, jednoj sudbini, o življenju punim plućima umjesto odrađivanja, o prepuštanju drugima da nas uče i da od nas uče, o istinskom življenju kao putu, o ljubavi kao pokretaču umjesto pukog balzamiranja i pravljenja mita… o svjetski poznatom hodočasničkom El Caminu, Putu sv. Jakova, koji je obilježio i živote mnogih u Hrvatskoj. Roman je u Sloveniji u više navrata rasprodan, a autorica već piše završnu knjigu trilogije.

Janja Vidmar, autorica i scenaristica, priznata u domovini i inozemstvu, prevođena na brojne jezike, jedna je od najčitanijih suvremenih slovenskih književnica. Studirala je u Ljubljani, a potom je na Pedagoškom fakultetu u Mariboru diplomirala s temom iz književnosti za mlade. Po obrazovanju je profesorica slovenskog jezika i pedagoginja. Napisala je više od 40 djela za djecu i mlade, među kojima se ističu socijalno psihološka proza i izuzetno zapaženi kriminalistički romani. Dobitnica je praktički svih nagrada za književnost za mlade u Sloveniji. U Hrvatskoj su joj objavljena tri romana za mlade: Bucka (2006.), o borbi mlade djevojke s anoreksijom uz izrazito majčino nerazumijevanje, Kebarie (2013.), o tome kako romska djevojčica koja kreće u školu vidi svoje vršnjake, a kako oni vide nju, i Pink (2014.), o odrastanju u Jugoslaviji sa svim materijalnim i duhovnim stereotipima onog vremena. Autorica je za Kebarie dobila Zlatnu krušku, nagradu za kvalitetnu literaturu za djecu i mladež koju dodjeljuje Gradska knjižnica Ljubljana, te Desetnicu, slovensku literarnu nagradu za dječju književnost i književnost za mlade, dok je za Pink dobila Večernicu, nagradu za najbolje slovensko djelo napisano za mlade 2008. godine. Osim knjiga piše i scenarije za emisije za djecu, a napisala je i scenarij za slovenski cjelovečernji film Blues za Saru 1997. U posljednje se vrijeme sve više posvetila pisanju za odrasle. Tako je u suautorstvu s Borisom Grivićem napisala ratni roman Treća mogućnost, a nedavno joj je objavljena društvena satira Naš Tone ne tone. Roman Ni koraka više njezino je najzrelije i najpromišljenije djelo dosada.

Naslovna fotografija: Naslovnica knjige „Ni koraka više“

Autor: Naklada Ljevak

#Janja Vidmar #književnost #Naklada Ljevak #Ni koraka više #predstavljanje romana

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh